54 marechaussees ontslagen na schending integriteit

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen jaar 54 werknemers ontslagen omdat ze de integriteitsregels schonden. Onder hen zijn ook marechaussees in opleiding.

ANP

De gegevens komen uit een kwartaalrapportage van een interne werkgroep integriteit. Daaruit komt onder meer naar voren dat een marechaussee afgelopen voorjaar werd betrapt met cocaïne en 26 xtc-pillen op zak. Een andere werknemer werd de wacht aangezegd nadat de politie hem aanhield wegens rijden onder invloed, erkent de zegsman.

In 2006 werden 35 medewerkers van de marechaussee ontslagen wegens integriteitskwesties. De toename van vorig jaar komt volgens een woordvoerder van de marechaussee doordat de interne controle strenger is geworden, nadat voor Defensie na incidenten bij de marine een gedragscode werd ingesteld.

‘Bij de marechaussee ligt de lat van integriteit nog hoger dan bij de andere onderdelen van de krijgsmacht. Bijvoorbeeld bij het roken van een joint, volgt bij marechaussee direct ontslag. Terwijl in andere onderdelen van het leger dan eerst een waarschuwing volgt.’

De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer heeft verontrust gereageerd op de integriteitskwesties en zal dinsdag, wanneer het parlement terug is van reces, een spoeddebat aanvragen met de ministers van Defensie en Justitie.

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen jaar 54 werknemers ontslagen omdat ze de integriteitsregels schonden. (ANP) Beeld
De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen jaar 54 werknemers ontslagen omdat ze de integriteitsregels schonden. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden