Nieuwswietexperiment

51 aanvragen voor wietteelt zijn door selectie heen, nu is het wachten op de loting van donderdag

Het ministerie van Volksgezondheid heeft na toetsing van bedrijfsplannen en adviezen van burgemeesters over openbare orde en veiligheid 51 aanvragen voor gereguleerde wietteelt geselecteerd; 96 aanvragen zijn afgewezen. Op 3 december zal een notaris na loting bekendmaken welke tien aspirant-wiettelers mogen meedoen aan het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’.

Deze wietplanten werden nog illegaal gekweekt. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Deze wietplanten werden nog illegaal gekweekt.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat heeft het ministerie van VWS vrijdagmiddag bekendgemaakt. In totaal zullen volgende week 39 lotnummers meedoen aan de loting – sommige aanvragers hebben meerdere aanvragen ingediend met alternatieve locaties.

De tien aspirant-wiettelers die straks via loting aan het langste eind trekken, moeten nog wel een Bibob-onderzoek doorlopen (om misbruik door criminelen te voorkomen). De verwachting is dat eind februari alle tien telers formeel kunnen worden aangewezen voor het wietexeperiment. Daarna begint de voorbereidingstijd, die circa zes maanden in beslag zal nemen. De verwachting is dat pas in 2022 de eerste gereguleerde wiet en hasj aan de coffeeshops in tien deelnemende gemeenten kan worden geleverd.

Onder de 96 afvallers is ook het Bredase bedrijf Project C, dat op de locatie van een oude bramenkwekerij in Etten-Leur cannabis wil gaan telen. Het ministerie baseert zijn afwijzing vooral op het negatieve advies van de burgemeester, na verzet van omwonenden en politie. Bestuursvoorzitter Peter Schouten, de Bredase advocaat die onder meer de kroongetuige in het Marengo-proces bijstaat, legt zich echter niet neer bij die beslissing. ‘We vechten het besluit aan’, zegt hij.

Schouten vindt dat transparantie, onder meer over de precieze locatie, zijn club de das heeft omgegaan. Eerste stuitte Project C op verzet in Drimmelen, daarna in Etten-Leur. Hij wijst erop dat van de meeste andere aanvragen de locatie niet eens publiek is gemaakt. ‘Wij hadden ook kunnen volstaan met het aanwijzen van een locatie op Google Maps’, aldus Schouten.

De legale en transparante wietteler is niet welkom in Etten-Leur: ‘Allemaal onderbuikgevoelens’

ABN Amro mag de ‘wietpioniers’ van Project C niet langer een betaalrekening onthouden. ‘Blij dat de rechter erkent dat we absoluut niet bezig zijn met illegale activiteiten.’

‘Staatswiet’ is straks te krijgen in tien Nederlandse gemeenten. Zeven prangende vragen over het omstreden wietexperiment.

In de coffeeshop weten ze het zeker: met de wietproef keert de straathandel terug. ‘Doetinchem is maar twintig minuten rijden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden