Nieuws50Plus

50Plus-voorzitter Geert Dales doet aangifte tegen eigen fractieleider Van Brenk

De slepende crisis binnen 50Plus verplaatst zich naar de arena van het strafrecht. Partijvoorzitter Geert Dales deed dinsdag aangifte tegen Corrie van Brenk, de fractieleider van zijn eigen partij in de Tweede Kamer.

Dion Mebius
Partijvoorzitter Geert Dales. Beeld ANP
Partijvoorzitter Geert Dales.Beeld ANP

In een reactie noemt Van Brenk de aangifte ‘opnieuw een dieptepunt’. ‘Dit is niet goed voor de partij. Je kunt je afvragen of de voorzitter als een goed huisvader op de tent let, zoals een demissionair bestuur hoort te doen.’

Volgens Dales, die zowel persoonlijk als namens het 50Plus-bestuur naar de politie stapte, heeft Van Brenk zich schuldig gemaakt aan laster en smaad. In zijn vijf pagina's tellende aangifte noemt hij onder andere een uitspraak van Van Brenk op Radio 1. Daarin zei de opvolger van de vertrokken Henk Krol dat het hoofdbestuur bezig is ‘de kas van 50Plus te plunderen’.

Van Brenk doelde op de hoge kosten die Dales zou maken voor rechtszaken tegen partijleden. Niet alleen is hier, naar de voorzitter meent, niets van waar, de uitspraak is volgens hem ook een eigen leven gaan leiden. Zo hoorde hij presentator Wilfred Genee in voetbalprogramma Veronica Inside zeggen dat hij geld zou hebben ontvreemd, ‘omlijst met bijbehorende lachsalvo’s’.

Ook stelde Van Brenk dat het hoofdbestuur ‘blijft doorgaan met strooien met royementen’. Een leugen, schrijft Dales: in de twee jaar dat hij voorzitter is royeerde hij naar eigen zeggen twee leden. ‘Een welbewuste kwaadaardige aantasting van de eer en goede naam’ van de drie hoofdbestuurders van 50Plus, concludeert hij.

Globale raming

Het 50Plus-bestuur eiste al een week dat Van Brenk haar uitspraken per persbericht zou terugnemen. Ook moest zij erkennen dat ze niet op waarheid berustten. Van Brenk bleef echter achter haar woorden staan. Dat doet ze nog steeds, zegt ze dinsdag, al had ze in plaats van het plunderen van de kas ‘ook kunnen zeggen dat het bestuur ruimhartig geld uitgeeft’.

Van Brenk zegt te hebben gehoord dat de partij 700 euro per uur betaalt aan een advocatenkantoor voor het nemen van juridische stappen tegen partijleden. Dales dreigde onder anderen de voorzitter van de Zuid-Hollandse afdeling Peter Schut met een kort geding.

Ook verwijst Van Brenk naar het eerder door Dales genoemde bedrag van 30 duizend euro voor het organiseren van een digitale ledenvergadering. ‘Dat vind ik niet heel goedkoop.’ De ledenvergadering is nodig om een nieuw hoofdbestuur te kiezen nadat Dales eind april bekendmaakte dat hij binnenkort opstapt.

Dales zelf spreekt van een ‘hele globale raming van alweer weken geleden’. De 700 euro per uur voor juridisch advies kwalificeert hij als ‘nonsens’ en ‘kwaadsprekerij’. Ook Janbart Evenboer, de huisadvocaat van 50Plus, spreekt tegen dat hij zulke hoge tarieven hanteert. Volgens hem betaalt de partij slechts 200 euro per uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden