50PLUS naar negen zetels in peiling De Hond

Ouderenpartij 50PLUS blijft het goed doen in de peilingen. De partij van fractieleider Henk Krol komt zondag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uit op 9 zetels, het hoogste aantal sinds de partij na de verkiezingen in september 2012 met 2 zetels in de Tweede Kamer zit.

Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus. Beeld null
Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus.

50PLUS en SP stegen in deze steekproef beide 1 zetel: 50PLUS van 8 naar 9, de SP van 20 naar 21 zetels. Volgens De Hond profiteert 50PLUS ervan dat veel mensen onzeker zijn over hun inkomen. Vooral mensen van 55 jaar en ouder zijn somber.

Zo houdt 43 procent van de personen die meededen aan deze peiling er rekening mee dat het inkomen daalt. 15 procent van hen denkt meer dan 5 procent lager uit te komen. De ouderen (55 jaar en ouder) onder hen zijn pessimistischer. Van hen denkt denkt twee derde dat de inkomsten dalen en bijna de helft van hen geeft aan dat de achteruitgang meer dan 5 procent zal zijn.

Voor de meeste partijen veranderde er niets deze week in de peiling. VVD en PvdA bleven elk op 26 zetels staan en ook voor CDA (15), ChristenUnie (5), GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren (3) wijzigde er niets. PVV en D66 leverden 1 zetel in en komen in deze peiling uit op respectievelijk 22 en 17 zetels.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden