50Plus mikt op winst met 'heibelbestendige lijst'

Een ex-staatssecretaris, ex-journalist, ex-presentatrice, ex-vakbondsvrouw en ex-PvdA-Kamerlid moeten 50Plus volgend jaar aan een 'revolutionaire verkiezingsuitslag' helpen. Partijoprichter Jan Nagel is ervan overtuigd dat afsplitsingen en ruzies dit keer achterwege blijven.

Henk Krol (R), Willem Bakx (L) en Jan Nagel (M). Beeld anp

Alle kandidaten hebben volgens de partijvoorzitter een verklaring getekend waarin ze beloven afstand te doen van hun zetel als ze willen vertrekken bij 50PLUS, waar Henk Krol lijsttrekker blijft.

Nagel erkent dat zo'n belofte geen juridische betekenis heeft, maar wel 'morele waarde'. 'Alle kandidaten hebben het vrijwillig gedaan,' aldus Nagel. De patron van de ouderenpartij wilde geen woord meer vuil maken aan Norbert Klein, het Kamerlid dat zich de afgelopen periode afsplitste van 50Plus. 'Klein? Die naam ken ik niet.'

Nagel bezweert dat alle kandidaten dit keer ook grondig zijn onderzocht. Nieuwe verrassingen, zoals eerder met lijsttrekker Krol die onder meer geen pensioenpremies bleek te hebben afgedragen voor zijn personeel, moeten dit keer achterwege blijven. Nagel: 'We hebben ze tot het bot doorgelicht.'

'BN'ers' op de lijst

50Plus is er in geslaagd enkele min of meer bekende Nederlanders op de lijst te krijgen. Op nummer twee staat voormalige Veronica-omroepster Léonie Sazias ('een geweldige uitstraling', aldus Nagel). Ze zit nu nog in de gemeenteraad van Hilversum.

De voormalige CDA-staatssecretaris van Financiën, Martin van Rooijen, staat op nummer drie. Hij kondigde meteen een wetsvoorstel aan om een einde te maken aan de pensioenkortingen. Volgens Van Rooijen, nu nog Eerste Kamerlid voor 50Plus, kan dat door de rekenrente te verhogen naar 2 procent, 'zolang de ECB een beleid van kwantitatieve verruiming voert'. Van Rooijen heeft gisteren zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd.

Verder staan er twee ex-PvdA'ers op de lijst. Corrie van Brenk, de voormalige Abvokabo-voorzitter, zegde in 2014 teleurgesteld haar lidmaatschap op en staat nu op nummer vier. Gerrit Jan Pieter van Otterloo (nummer vijf) zat acht jaar voor de PvdA in de Tweede Kamer.

Martin van Rooijen, nummer drie, en Léonie Sazias, nummer twee op de kieslijst van 50Plus. Beeld anp

'Revolutionaire uitslag'

Ex-Telegraaf-journalist Emile Bode heeft zich ook aangesloten bij de ouderen. De voormalige chef van de politieke redactie verwierf later enige bekendheid met een rubriek over huishoudtips. Volgens Bode - nummer zeven op de lijst - kan 50Plus 'een serieuze coalitiepartner' worden. 'Dan zal het hoongelach verstomd zijn.'

Ook Nagel barst van het vertrouwen. In navolging van de VS verwacht hij 'een verrassende en mogelijk revolutionaire uitslag' bij de verkiezingen in maart. Dat de kandidaten op de lijst van 50Plus van uiteenlopende partijen komen - er staat ook nog een ex-D66-raadslid op - toont volgens hem aan hoe breed de onvrede over het ouderenbeleid leeft. 'Ook jongeren vinden dat beleid onbehoorlijk en onfatsoenlijk.'

In de meeste peilingen staat 50Plus op forse winst. Volgens Maurice de Hond kan de ouderenpartij op negen zetels rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden