Nieuws50plus

50Plus-leden scharen zich achter lijsttrekker Liane den Haan

De leden van 50Plus hebben zich zaterdag geschaard achter de nieuwe lijsttrekker Liane den Haan. Zij was de kandidaat van het partijbestuur en kreeg 52 procent van de stemmen. Corrie van Brenk, de huidige fractievoorzitter in de Tweede Kamer, bleef steken op 42 procent. De andere kandidaten bleven ver achter.

Raoul du Pre
Liane den Haan.  Beeld Freek van den Bergh
Liane den Haan.Beeld Freek van den Bergh

Daarmee wordt Den Haan officieel de opvolger van Henk Krol, die de partij eerder dit jaar verliet na aanhoudende interne ruzies. Als directeur van ouderenbond Anbo is Den Haan is al jaren bekend met de wereld van de ouderenbelangen.

‘Nederland is nog lang niet klaar voor de ouder wordende samenleving', zei zij zaterdag in de korte speech waarmee ze zichzelf voorstelde aan de stemmende leden. ‘We moeten laten zien dat ouderen toegevoegde waarde hebben.’ De pensioenen, huisvesting, leefbaarheid en veiligheid zijn haar speerpunten. Eerder zei zij niet bang te zijn voor interne perikelen in de partij, die daarin geen beste reputatie heeft opgebouwd. ‘In elke partij is gedoe.’

Met Den Haan schiet het aantal vrouwelijke lijsttrekkers bij de verkiezingen van maart verder omhoog. Ook de SP, D66 en de Partij voor de Dieren kozen een vrouw als aanvoerder. Van alle partijen in de Tweede Kamer is nu de lijsttrekker bekend, behalve van de VVD. Premier Rutte wil pas in december officieel besluiten of hij de liberalen nog een keer wil leiden.

LEES OOK:

En wéér is Jan Nagel (81) voorzitter van 50Plus: ‘Dit moet een keerpunt zijn voor de partij’

Om 50Plus door de grootste crisis in haar bestaan te loodsen, keert partijoprichter Jan Nagel (81) terug uit zijn politieke pensioen. Zaterdag verkozen de leden van 50Plus hem voor de vierde keer tot hun voorzitter. Maar is Nagel niet juist onderdeel van van het probleem? ‘Als dat zo zou zijn, was ik niet verkozen.’

Onbegrip over declaraties Henk Krol: ‘Als je de boel flest, doe het dan niet met tientjes’

Henk Krol hoopte verlost te zijn van 50Plus, maar de leider van de Partij voor de Toekomst wordt achtervolgd door dubieuze declaraties uit zijn tijd bij de ouderenpartij. Vóór zijn vertrek eiste het 50Plus-bestuur opheldering, blijkt uit uitgelekte interne documenten.

Weer ‘de partij van ruziënde bejaarden’ – hoe een brief over een ‘matennaaier’ alles veranderde

Onder de in 2018 gekozen Geert Dales leek het er even op dat 50Plus volwassen was geworden na jaren vol intriges en conflicten. Maar deze maand ontplofte de boel weer, en hoe. Tweede Kamerleden en partijprominenten verdenken Dales van schimmige machtsspelletjes. En die beticht anderen weer van matennaaierij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden