50Plus gaat overstag: kosten terugbrengen AOW-leeftijd toch hoger

Ouderenpartij 50Plus gaat er alsnog van uit dat het 12 miljard euro kost om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65 jaar. In een tumultueuze persconferentie bleek vanmiddag dat 50Plus al weken uitgaat van het bedrag van het Centraal Planbureau. Lijsttrekker Krol verwees dit bedrag wekenlang naar de prullenbak.

Jan Nagel (R) en Martin van Rooijen van 50PLUS tijdens de persconferentie over de eigen doorberekening van de verkiezingsprogramma's.Beeld anp

'U liegt dat u barst!', zei 50Plus-leider Henk Krol recent nog op tv tegen Lodewijk Asscher. De PvdA-lijsttrekker wees Krol erop dat het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar 12 miljard euro kost. Krol verklaarde stellig dat het 'slechts' 3,5 miljard is.

De financiële man van 50Plus, oud-CDA-staatssecretaris Martin van Rooijen, presenteerde vandaag samen met 50Plus-voorzitter en collega-senator Jan Nagel de financiële verantwoording van het verkiezingsprogramma van de partij. Daarin staan 'de AOW terug naar 65' en een 'welvaartsvaste AOW' centraal.

In een, door het temperament van Van Rooijen, tumultueuze persconferentie bleek dat 50Plus al weken uitgaat van de 12 miljard van het CPB. In diezelfde periode verwees partijleider Krol die 12 miljard juist steevast naar de prullenbak. Hij was niet aanwezig vandaag. Volgens Nagel, omdat 'Henk zich moet voorbereiden op het radiodebat vrijdag'.

Eerder in de Volkskrant zei Krol op de vraag waar de 12 miljard vandaan moet komen, dat dat bedrag niet klopt. 'Het is minder dan het CPB zegt.' Hoeveel het werkelijk kost, zo zei Krol, zou worden 'doorgerekend door twee universiteiten'. 'We krijgen eind februari de cijfers.'

Kiezen uit 'meerdere kwaden'

Na eerst deze week het resultaat van één van die universiteiten, die van Tilburg, uitvoerig te hebben gedeeld en toegelicht, namen Nagel en Van Rooijen er vandaag afstand van. Hoogleraar openbare financiën Harrie Verbon meldde dat verlaging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar helemaal niet zoveel hoefde te kosten. Tenminste, zolang de komende kabinetten doen wat in de afgelopen dertig jaar vaak is gebeurd: het niet laten meestijgen van de AOW-uitkering met het prijspeil.

Dat botst met het principe van 50Plus dat de AOW 'welvaartsvast' moet zijn, maar Henk Krol zei als reactie op het Tilburgse onderzoek dat politiek een kwestie is van kiezen uit 'meerdere kwaden'. Dat zou betekenen dat de AOW-leeftijd weliswaar naar 65 gaat, maar dat de AOW-uitkering niet meer mee zou ademen met het gegeven dat het leven door inflatie elk jaar een beetje meer kost. 'We zijn heel eerlijk', zei Nagel, 'Henk had dat anders moeten formuleren. Vanaf nu geldt de door ons gecorrigeerde versie.'

Henk krol.Beeld anp

Welvaartsvaste uitkering

'U zult versteld staan hoe makkelijk het terugbrengen naar 65 is,' zei Van Rooijen. Net als Krol speelde ook het Tilburgse onderzoek geen rol meer bij de presentatie van de financiële plannen. Volgens Verbon komen de kosten van een welvaartsvaste AOW op 65 jaar hoger uit dan de 12 miljard van het CPB.

Van Rooijen had grote moeite om duidelijk te maken hoe 50Plus het financieel voor zich ziet: de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar én een welvaartsvaste uitkering. Hij beantwoordde de feitelijke vragen van journalisten met steeds luidere stem en werd aldoor door Nagel tot kalmte gemaand. 'Het enige wat Henk Krol erbij had moeten zeggen, is dat het met additionele maatregelen wel mogelijk is, een welvaartsvaste AOW op 65', zei Van Rooijen. Hoe het CPB erbij komt dat de kosten daarvan 12 miljard zijn, weet ook Van Rooijen niet. 'Maar daar gaan we wel van uit sinds het CPB dat in oktober vorig jaar meldde.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden