Column

5000 volgelingen van de Jessias, de vleesgeworden gamechanger

Bert Wagendorp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ik besteedde mijn vrijdagmiddag aan het terugkijken van de meet-up van Jesse Klaver, bijgenaamd de Jessias, in de Heineken Music Hall, bijgenaamd Afas Live. Dat duurde 1 uur, 37 minuten en 25 seconden. Er waren vijfduizend volgelingen van de Jessias en dat hadden er ook tienduizend kunnen zijn, want de zaal was al tien dagen uitverkocht.

Jesse Klaver is van GroenLinks, maar eigenlijk heeft hij GL in zijn linkerbroekzak zitten. Zo nu en dan voelt hij er even aan. Op Geert Wilders na, is er geen lijsttrekker die zo sterk zijn partij is. Wilders zou het liefst alle zetels die hij op 15 maart verovert zelf bezetten. Het A4'tje waarop hij zijn programma heeft gekrabbeld is eigenlijk nog aan de lange kant. Hij is zelf het programma, wat er op het A4'tje staat weet bijna niemand.

Het programma van GL is een stuk langer, maar ook bij die partij is het al bijna samen te vatten in de woorden 'Jesse Klaver'. Net als Wilders is hij geen partijleider, maar eerder de aanvoerder van een beweging buiten de traditionele politieke structuren. Net als Wilders wil hij Nederland veranderen, maar dan anders.

De meet-up begon met zang van het Collectief Explosief. Daarna kwamen er nog meer artiesten het podium op om de zaal voor te verwarmen: Sarah Sluimer, Jiggy Djé ('Twee handjes in de lucht!'), de 'storyteller' Onias Landveld ('Adem in, adem uit') en rapper Massih ('Noord gestoord'). Vervolgens gebeurde het. Onder het zingen van I got a feeling verscheen 'Team GroenLinks' ten tonele - nog net geen 'Team Jesse' - en uit hun midden trad the man himself naar voren. 'Hallo!', zei Klaver, en 'wow, wow, wow. Wow!' Afas Live explodeerde.

Jesse Klaver begon aan zijn toespraak. Die duurde 28 minuten. Dat is lang, in het tijdperk van twitter, soundbites en 'u heeft 30 seconden om uw standpunt uit te leggen'. Dat is eigenlijk onvoorstelbaar lang, maar het scheen niemand te deren. Ook een Fidel Castro-toespraak van vierenhalf uur was er moeiteloos ingegaan. Klaver gooide er goed getimede statements tegenaan ('Als de politiek zegt dat wij Nederland niet kunnen veranderen, dan veranderen wij de politiek!'), waarna de Jessianen weer aan zijn lippen hingen. Op de achtergrond klapte Team Groenlinks mee zoals in China het presidium klapt voor de woorden van de president - behalve Bram van Ojik, viel me op, die moest misschien nog even wennen aan de nieuwe tijd. Na de speech mochten er nog een paar ingestoken vragen worden gesteld aan Jesse. Daarna spoelde die op golven van enthousiasme de veilige haven van Team GL weer binnen.

Bij DWDD zat donderdagavond NOS-correspondent Jeroen Wollaars, om iets te vertellen over een documentaire van de Duitse televisie over het populisme in Nederland. Maar het is maar de vraag of dat nog steeds de meest opmerkelijke tendens is in de politiek in dit land. Wilders lijkt het momentum kwijt te zijn en een gast van 30 lijkt het te hebben gevonden. Hij vroeg onbeschaamd zijn beweging de grootste te maken, op 15 maart. Nog niet zo heel lang geleden had ik mijn kop eronder durven verwedden dat zoiets onmogelijk was, maar dat vind ik inmiddels ietsje te risicovol, want er doen zich merkwaardige zaken voor.

De internationale media zijn in Nederland neergestreken om te zien wat Wilders gaat aanrichten. Ik vermoed dat ze hun blik de komende dagen zullen richten op de Jessias, mogelijk de vleesgeworden gamechanger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden