5000 belastingambtenaren krijgen ander werk

Een kwart van de 20 duizend laaggeschoolde werknemers bij de Belastingdienst moet uitkijken naar ander werk. Op termijn vervalt van deze vijfduizend mensen hun werk. Tegelijkertijd wil de Belastingdienst zo'n 1500 hoogopgeleide mensen aannemen die met de nieuwste computersystemen kunnen werken. Dat bevestigt het ministerie van Financiën.

Beeld anp

De vijfduizend mensen van wie het werk gaat vervallen, worden vooralsnog niet ontslagen. Wel gaan zij over naar een zogenoemd Werkbedrijf dat hen zo mogelijk naar een nieuwe baan bemiddelt. Die nieuwe baan kan binnen de overheid zijn of daarbuiten.

Omdat de Belastingdienst nu eerst 1500 hoog opgeleide inspecteurs wil aannemen, gaan de uitgaven aan de dienst de komende tijd fors omhoog. Dat gaat onder het motto de kost gaat voor de baat uit. De 1500 nieuwe werknemers zijn nodig voor de nieuwe werkwijze, die snel meer belastinginkomsten moet opleveren. De extra uitgaven op korte termijn moeten zich op die manier terugverdienen.

De bonden hielden vanmiddag een actiebijeenkomst voor de vastgelopen onderhandelingen over de cao voor rijksambtenaren. Volgens Mieke van Vliet, onderhandelaar van de Abvakabo, waren daar veel mensen van de Belastingdienst. 'Die hadden het alleen maar hierover. Maar wij weten formeel van niets. Morgen is er een bijeenkomst voor de top 150 van de dienst in de Jaarbeurs in Utrecht. Maar pas na Pinksteren willen ze naar het schijnt de medewerkers en ons informeren. Een heel rare gang van zaken', zegt Van Vliet.

'Reorganisatie is schande'

Vakbonden FNV en CNV zeggen zich overvallen te voelen door de aankondiging van de grootscheepse reorganisatie. De aankondiging wordt door FNV Overheid zelfs 'een schande' genoemd. De medewerkers van de Belastingdienst hebben dit nieuws uit de media moeten vernemen, aldus de vakbond. CNV Overheid zegt geschokt te zijn over de aangekondigde reorganisatie.

Bestuurder Van Vliet zegt niet te weten waar de ambtenaren dat nieuwe werk moeten vinden. 'Waar dan? De overheid is aan alle kanten obsessief aan het krimpen en belastingbaas Wiebes wil 5000 mensen elders gaan onderbrengen. Ik ben benieuwd waar hij die banen vandaan gaat toveren', aldus Van Vliet.

Haar collega Loek Schueler van CNV zegt dat de aangekondigde reorganisatie een hoop onzekerheid betekent voor medewerkers van de Belastingdienst. 'We willen direct opheldering van staatssecretaris Wiebes en het hoofd van de Belastingdienst', aldus Schueler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden