5 redenen waarom u Salvador Nasralla moet leren kennen

Salvador Nasralla (64) verloor de presidentsverkiezingen van Honduras met maar 46 duizend stemmen verschil. Zijn tegenstrever Juan Orlando Hernández beloofde deze week dat de stemmen opnieuw geteld zullen worden.

Sacha Kester
Salvador Nasralla Beeld Berto Martinez
Salvador NasrallaBeeld Berto Martinez

1. Hij is al 25 jaar quizmaster

De flamboyante Salvador Nasralla is al jarenlang een bekend gezicht op de Hondurese televisie: hij was een gevierd sportjournalist en begon in 1992 de best bekeken quiz van het land, X-0 da Dinero, waarin veel schaars geklede dames waren te zien. Tijdens een interview schepte hij eens op over de grootte van zijn geslacht en zijn seksuele prestaties. Juist omdat Nasralla geen politieke achtergrond heeft, wordt hij door een groot deel van de bevolking vertrouwd.

2. Hij belooft gratis zorg en onderwijs

Nasralla omschrijft zichzelf als een man van het politieke midden, die 'het beste van het socialisme meepikt, maar niet de extremen'. Hij belooft gratis gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen, maar het grootste speerpunt in zijn campagne was de strijd tegen corruptie. De zittende president Hernández (die wordt gesteund door de VS) werd in eerste instantie door het volk als een held gezien, omdat hij het aantal moorden in het gewelddadige land flink naar beneden wist te brengen. Maar inmiddels wordt hij beschuldigd van banden met de drugskartels. Hij heeft steeds meer macht naar zich toe getrokken en de grondwet gewijzigd om zich nogmaals kandidaat te stellen.

Salvador Nasralla Beeld Berto Martinez
Salvador NasrallaBeeld Berto Martinez

3. Hij is getrouwd met Miss Honduras

Nasralla is getrouwd met de vrouw die zich in 2015 de mooiste van het land mocht noemen: de 26-jarige Iroshka Elvir. Ze raakte in april dit jaar in opspraak, nadat ze in een interview met de Colombiaanse krant El Heraldo had gezegd dat ze veel bewondering had voor Donald Trump en dat Adolf Hitler 'een groot leider' was. Volgens Elvir was ze verkeerd geciteerd. Het paar verwacht binnenkort hun eerste kind, een zoon.

4. Hij geniet steun van een afgezette voorganger

De linkse president Manuel Zelaya, die in 2009 tijdens een militaire coup is afgezet, voerde zij aan zij campagne met Nasralla en wordt gezien als diens grote strateeg. Als Nasralla daadwerkelijk president wordt, keert ook Zelaya terug op het politieke toneel. Reden van voor de afzetting van Zelaya was formeel dat hij al de grondwet probeerde te wijzigen om voor een tweede termijn te kunnen gaan.

5. Achternaam lijkt op die van hezbollahleider

Salvador Nasralla is geen familie van Hassan Nasrallah, de politieke leider van de Libanese sji'itische strijdersbeweging Hezbollah. Zijn ouders zijn Libanese Palestijnen, maar Nasralla werd in 1953 in de hoofdstad van Honduras, Tegucigalpa, geboren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden