Vijf redenenFranck Riester

5 redenen waarom u Franck Riester moet leren kennen

In de kabinetsreorganisatie heeft de Franse president Macron zijn volgeling Franck Riester minister van Cultuur gemaakt.

null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

1. Hij wil de omroep hervormen tot een ‘Franse BBC’

Als parlementariër heeft Franck Riester (44) gepleit voor een grondige hervorming van het Franse omroepbestel. De grote Franse omroeporganisaties, France Télévision, Radio France en France Médias Monde, zouden moeten worden samengevoegd tot één grote publieke omroep. Het Franse antwoord op de BBC. Riester hoopt dat de publieke zenders zich op die manier duidelijker onderscheiden van hun commerciële concurrenten. Hij wil ook af van reclameblokken op de publieke netten. Alleen rondom ‘populaire niches’ als sportevenementen zou Riester nog reclamespotjes willen toestaan.

2. Hij stapte over van Sarkozy naar Macron

In 2007 komt Riester in het Franse parlement voor de centrum-rechtse partij UMP. Met zijn 33 jaar is hij dan een van de jongste parlementariërs van Frankrijk. In 2011 wordt hij woordvoerder van Nicolas Sarkozy, die dan tegen het eind van zijn presidentschap zit.

In 2017 komt het tot een breuk tussen de rijzende ster Riester en de conservatieve partij. Reden is Emmanuel Macron, een ambitieuze minister van Economische Zaken die aast op het presidentschap. Riester wordt door het partijbestuur als ‘te Macron-gezind’ gezien en uit de partij gezet.

3. Hij is in het parlement open over zijn homoseksualiteit

In 2011 vertelt Riester in de media dat hij op mannen valt. ‘Ik was al op jonge leeftijd zeker van mijn seksuele identiteit’, verklaart hij. ‘Maar op sociaal vlak wilde ik liever hetero zijn.’ Riester is niet de eerste vooraanstaande Franse politicus die open is over zijn homoseksualiteit. Maar in 2011 is Riester wel het enige openlijk homoseksuele Franse Tweede Kamerlid – op een totaal van 577 députés. Vlak voor zijn coming-out steunde hij een voorstel van de Parti Socialiste om het homohuwelijk toe te staan. Daarmee ging hij in tegen de lijn van zijn eigen partij, die staat voor traditionele familiewaarden.

4. Hij streed voor omstreden wet tegen illegaal downloaden

In 2009 verdedigt Riester in het parlement een harde wet die piraterij op internet moet bestrijden. De wet kende weinig compassie voor wie gepakt werd: het IP-adres van illegale downloaders werd geregistreerd en bij recidivisten werd de internetverbinding afgesloten. ‘We maken deze wet niet om internetters dwars te zitten, maar om inkomsten van makers veilig te stellen.’ In 2013 werd de straf voor ‘internetpiraten’ veranderd in een boete. Afsluiting van de internetverbinding was een al te drieste maatregel, vond de nieuwe socialistische regering.

5. Hij is een telg uit een geslacht van Peugeotverkopers

De Riesters zitten al drie generaties in de autoverkoop. Grootvader begon in 1928 met de verkoop van Peugeots. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een keten met twaalf verkooppunten, waar klanten ook terecht kunnen voor andere automerken. Riester is nog altijd voorzitter van de raad van bestuur. De dagelijkse leiding van het bedrijf heeft hij een aantal jaar geleden neergelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden