5. Heeft Nederland veel beschermde natuurgebieden?

Je zou het niet denken, maar het barst ervan. De Verenigde Naties houden een lijst bij van beschermde gebieden in de wereld en daarop staat Nederland genoteerd voor 78 stukken land en water....

tekst Paul Brill

Het is een bont geheel van parken, reservaten en watergebieden, waarop een even bont geheel van regelingen en voorzieningen van toepassing is. Zoals in de bijna-crisis rond de gasboringen in de Waddenzee is gebleken, wil het predikaat 'beschermd gebied' niet zeggen dat elke industriële activiteit uit den boze is.

De Waddenzee is met 223.030 hectare het grootste beschermde gebied van Nederland. Op de tweede plaats komt de Oosterschelde (23.810 hectare). Het grootste niet-maritieme gebied is het eiland Terschelling.

Van de meeste gebieden op de vn-lijst wordt keurig vermeld op welke breedte- en lengtegraad ze liggen. Maar een aantal is zo klein of obscuur dat de vn-mensen kennelijk het spoor bijster zijn geraakt en uit wanhoop maar een vraagteken hebben ingevuld. Waar ligt de Mokkebank (2000 hectare)? We zijn er met enige moeite achtergekomen: het is een landtong bij Gaas terland (Zuid-Friesland).

Laten we een en ander even in mondiaal perspectief zetten: het grootste beschermde woudgebied ter wereld heeft een oppervlakte van rond de 5,5 miljoen hectare. Het ligt in het Braziliaanse Amazone-bassin en is net even iets groter dan Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden