5,5 miljard te weinig in kas voor WW

Inperking van de duur en hoogte van de WW staat hoog op de agenda bij de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen die het kabinet-Rutte maandag is begonnen. Het tekort van de WW-fondsen loopt dit jaar op tot 5,5 miljard euro, blijkt uit cijfers van de uitkeringsinstantie UWV.

AMSTERDAM - Over 2011 was er al een tekort van 1,9 miljard euro, in 2008 zat er nog ruim 9 miljard in de pot. Politiek Den Haag wil niet reageren op de tekorten, juist omdat de komende drie weken in het Catshuis wordt gesproken over maatregelen die het oplopende overheidstekort moeten beperken van 4,5 tot de Europees voorgeschreven 3 procent.


De WW-uitkeringen lopen geen gevaar door de rode cijfers bij de fondsen. De overheid betaalt, tekorten worden aangevuld met belastinggeld. Vorig jaar heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 4,5 miljard euro uitgegeven aan WW-uitkeringen, iets minder dan de begrote 4,6 miljard euro.


De 250 miljoen euro aan deeltijd-WW die in 2009 werd uitgegeven, kwam wel volledig ten laste van de WW-fondsen.


Ramingen

Voor dit jaar is er 4,3 miljard euro gereserveerd voor de werkloosheidsuitkeringen. Maar dat bedrag is nog gebaseerd op de veronderstelling dat de Nederlandse economie zich dit jaar zou herstellen. In juni vorig jaar ging het UWV er nog van uit dat het aantal WW-uitkeringen in 2011 met 4 procent zou dalen, en in 2012 met 10 procent.


De ramingen zijn sindsdien drastisch bijgesteld. In plaats van een herstelperiode heeft zich een tweede recessie aangediend. Het Centraal Plan Bureau voorziet voor dit jaar nu een lichte stijging van de werkloosheid en verwacht dat de werkloosheid op zijn vroegst in 2015 zal afnemen.


Politieke keuze

Dat er tekorten zijn ontstaan lijkt verder vooral een politieke keuze te zijn. Tot 2009 werden de fondsen gevuld door premiebetalingen van werkgevers en werknemers. Om de koopkracht op peil te houden, besloot het kabinet-Balkenende IV de premie voor werknemers op nul te zetten en die voor werkgevers te verlagen.


Ook de economische crisis die toen uitbrak heeft de politiek niet op andere gedachten gebracht. De situatie rond de werkloosheidsuitkeringen is te vergelijken met de Algemene Ouderdomswet (AOW). De premies die daarvoor binnenkomen zijn ook niet kostendekkend. Het ouderdomspensioen wordt aangevuld vanuit de belastingen. Dat betekent dat de politiek in tijden van tekorten kan beslissen waarop wel of niet wordt bezuinigd.


Sinds de afschaffing van de werknemerspremies hebben de WW-fondsen ingeteerd op hun vermogen. De vakbonden zijn nooit voor afschaffing van de premie voor werknemers geweest, zegt Leo Hartveld, federatiebestuurder van de FNV. 'Dit is een politieke keuze van de opeenvolgende kabinetten geweest. Terwijl het gaat om een heel belangrijke verzekering voor de werknemers. En daarbij hoort ook, vinden wij, dat de werknemers daar premie voor betalen. En die moeten kostendekkend zijn. Maar er werd voor gekozen de collectieve lastendruk laag te houden.'


VIJF VRAGEN PAGINA 22


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden