Nieuws

5.000 euro tegemoetkoming voor turners die met grensoverschrijdend gedrag te maken kregen

Turners die zijn blootgesteld aan lichamelijk, psychisch en emotioneel geweld krijgen een tegemoetkoming van 5.000 euro. Dat hebben NOCNSF en de Nederlandse turnbond besloten na een aanbeveling van de adviescommissie integriteit en ethiek.

Pepijn de Lange
Ex-turnsters Danila Koster (l) en Petra Witjes tijdens een rondetafelgesprek met Kamerleden over de (on)veiligheid in de turnsport.  Beeld ANP
Ex-turnsters Danila Koster (l) en Petra Witjes tijdens een rondetafelgesprek met Kamerleden over de (on)veiligheid in de turnsport.Beeld ANP

De compensatie is een direct gevolg van het onderzoeksrapport Ongelijke leggers, dat in april de Nederlandse turnwereld schokte. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie (KNGU) liet de cultuur binnen de eigen sport onder de loep nemen. Tweederde van de oud-tuners bleek tijdens hun carrière te maken gehad te hebben met grensoverschrijdend gedrag van trainers.

Naar aanleiding van het rapport vroeg NOCNSF zijn adviescommissie integriteit en ethiek zich over de tegemoetkoming te buigen. De commissie raadt aan om een collectieve tegemoetkomingsregeling in te stellen ‘zodat de erkenning van het aangedane leed zichtbaar en tastbaar wordt’, lichtte NOCNSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg maandag toe. De sportkoepel en turnbond nemen de aanbevelingen van de adviescommissie volledig over.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een Kamerbrief weten mee te willen betalen aan de compensatie. ‘Ik vind het van belang dat de oud-turnsters de erkenning krijgen die ze nodig hebben om dit hoofdstuk te kunnen afsluiten’, aldus Blokhuis. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de misstanden in de turnsport.

Beerput

In de zomer van 2020 berichtte de Netflix-documentaire Athlete A. over misbruik in het Amerikaanse turnen. Ook Nederlandse oud-turners traden daarna naar buiten met negatieve ervaringen van tijdens hun carrière, van strenge trainingsmethoden tot intimidaties en zelfs fysiek geweld.

De misdragingen kwamen voort uit een cultuur waarbinnen grenzen vervaagden, concludeerden de onderzoekers in Ongelijke leggers. Die cultuur was geënt op de strenge Oost-Europese trainingsmethoden uit de laatste decennia van de vorige eeuw. Zo kwam grensoverschrijdend gedrag vaker voor op hogere niveaus dan bij minder getalenteerde sporters.

26 aanbevelingen

Het rapport sloot af met in totaal 26 aanbevelingen, die de KNGU allemaal zei over te zullen nemen. Naast de compensatie voor oud-sporters moet er bijvoorbeeld voor huidige sporters ook het ‘vierogenprincipe’ ingevoerd worden: een trainer mag niet alleen met een pupil in een turnhal zijn.

Zondag oordeelde het Instituut Sportrechtspraak (ISR) dat Gerben Wiersma, de voormalige bondscoach van de Nederlandse turnsters, toch schuldig is aan grensoverschrijdend gedrag. In april had het ISR Wiersma nog vrijgesproken. Vanwege fouten in de procedure kwam het instituut daar nu op terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden