4G op de maan, kariboes en een slordige radiotelescoop

Internet op de maan? Beeld NASA

Stofgordels exit

Chileense radiotelescoop ziet zonnevlam aan voor stof.

Foutje, bedankt. Er draaien géén gordels van stof rond de nabije dwergster Proxima Centauri, zoals astronomen eind vorig jaar concludeerden. De metingen, begin 2017 gedaan met het ALMA-observatorium in Chili, zijn gewoon niet goed geïnterpreteerd, zo blijkt nu. ALMA keek tien dagen lang naar de ster, en ving meer microgolfstraling op dan verwacht. Dat werd toegeschreven aan koud stof - een mogelijke aanwijzing voor het bestaan van een compleetplanetenstelsel. Nu blijkt dat de extra straling in een periode van nog geen twee minuten is geproduceerd, op 24 maart 2017. Proxima vertoonde die dag een kolossale 'zonnevlam'. Slecht nieuws voor de leefbaarheid van Proxima b, de enige planeet die met zekerheid bij de dwergster is ontdekt. Onder invloed van zulke krachtige explosies kan de planeet zijn dampkring en oceanen zijn kwijtgeraakt.

Kariboe in nood

Rendieren in Noord-Amerika hebben weinig baat bij jachtverbod.

De Amerikaanse en Canadese regering hebben de jacht op de kariboe in Noord-Canada en Alaska aan banden gelegd, maar uit onderzoek blijkt dat populaties van dit Amerikaanse rendier geen nadelige gevolgen ondervinden van de jacht door de inheemse bevolking. De beesten hebben meer te lijden van economische activiteiten als mijnbouw. Sinds de jaren negentig zijn kariboes sterk in aantal afgenomen. De autoriteiten reageerden daarop met het beperken van de jacht door de bewoners van de noordelijke streken, die soms leven van de jacht. Onderzoekers bestudeerden gegevens over de omvang van de populaties die in een periode van dertien jaar zijn verzameld. Hun conclusie: als de populaties krimpen, wordt er minder gejaagd, als de populaties groeien, neemt de jacht toe. Niet zozeer de jachtpraktijken van de inheemse bevolking maar andere menselijke ingrepen in het ecosysteem zijn verantwoordelijk voor het afnemen van het aantal kariboes. De studie verscheen in Science Advances.

4G op de maan

De verbinding op de maan laat nu nog te wensen over.

Technisch gezien zouden we vanaf volgend jaar kunnen WhatsAppen vanaf de maan. Vodafone en Nokia werken samen om er in 2019 een 4G-netwerk te lanceren. Nokia ontwikkelt een energiezuinig netwerk, dat niet meer weegt dan een pak suiker. Het plan is onderdeel van een maanmissie van het Duitse bedrijf PTScientist, die twee maanrovers naar de maan gaat sturen. Die zullen de landingsplek van NASA's Apollo 17 bezoeken, en onderzoeken hoe de lunar rover er 45 jaar na landing uitziet. De verzamelde gegevens en video's communiceren de rovers via het 4G-netwerk met een basisstation op de maan. Ook in de planning: de eerste HD livestream vanaf de maan naar de aarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden