48: Chaz Maviyane-Davies - Zimbabwe

De beelden van Chaz Maviyane-Davies zijn huiveringwekkend direct. Ze brengen met simpele middelen de boodschap over en komen aan als een mokerslag....

Al meer dan een maand lang mengt de Zimbabwaanse grafisch ontwerper Chaz Maviyane-Davies zich elke dag, met zijn eigen wapen, in de strijd die er in zijn land woedt tegen de terreur van Mugabe. Voor het eerst in lange tijd lijkt Mugabe de macht te verliezen in de verkiezingen die komend weekeinde worden gehouden. Mugabes antwoord is: intimidatie, terreur, marteling en moord onder zijn tegenstanders en hun volgelingen.

Maviyane-Davies zelf is er voor op de vlucht geslagen. Tot voor kort leidde hij zijn eigen ontwerpstudio in Harare, The Maviyane-Project, maar de situatie werd zo levensbedreigend dat hij uitweek naar Amerika, waar hij nu hoogleraar is aan het Massachusetts College of Art in Boston.

Hij bleef er niet stil zitten. Sinds 4 februari bestookt hij de wereld onder de titel Portal of Truth (De Poort van de Waarheid), met elke dag een nieuw beeld van protest. Zijn email-pamfletten zijn een aanklacht tegen Mugabe, tegen de wereld die machteloos toekijkt en tegen de buurlanden in Afrika die zich afzijdig houden.

Een van zijn eerste mailprotesten, Stop political violence now!, van 7 februari, laat een open hand zien, die in een klassiek vredesgebaar wordt opgeheven en onmiddellijk doorboord met een salvo mitrailleurkogels. Soms gaan zijn pamfletbeelden vergezeld van een verklarende tekst. Bij deze staat dat sinds het begin van Mugabe's campagne van terreur al meer dan honderd leden van de oppositiepartij MDC in Zimbabwe (Movement for Democratic Change) zijn vermoord. De open hand is het symbool van de MDC.

Afgelopen maandag, 4 maart, de dag nadat de Conferentie van Gemenebestlanden in Australië besloot om niet tegen Mugabe op te treden, reageerde Maviyane-Davies met een schrikbeeld uit De Pest van de Franse schrijver Albert Camus. In een begeleidend commentaar klaagt hij de andere Afrikaanse leiders aan, die zich achter Mugabe opstelden om hun eigen 'waardigheid' en onafhankelijkheid ten opzichte van het Westen te benadrukken. 'Het kon hen niet schelen, of het drong niet tot hen door, dat ze daarmee een tiran omhelsden, het enige dat ze zagen was wij tegen hen.' En: 'Als ik die grijnslach van tevredenheid zie, vraag ik me af of dat uitgelegd kan worden aan die drie jongens die op de televisie werden getoond, liggend in een ziekenhuisbed, met in hun rug MDC gekerfd in centimeters grote letters, alleen maar omdat zij opkwamen voor hun recht om te stemmen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden