Volkskrant AvondVrijdag 1 november

460 miljoen extra voor onderwijs, lerarenstaking van de baan | Hoe de zorg zich schrap zet voor de horrorgriep

Redactie
null Beeld Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Kabinet trekt eenmalig 460 miljoen uit voor onderwijs: lerarenstaking 6 november van de baan

Het kabinet investeert eenmalig 460 miljoen euro extra in het onderwijs. Daarover heeft het een akkoord bereikt met werkgevers en werknemers in de onderwijssector. Het geld is bedoeld om het lerarentekort tegen te gaan en de werkdruk te verlagen. Daarmee is de voor woensdag aangekondigde landelijke onderwijsstaking van de baan.

Nijmeegse onderzoekers bewijzen nieuwe toepassing oud medicijn – en dus verzestienvoudigt farmaceut de vraagprijs

Een oud middel tegen hartritmestoornissen blijkt ook te werken tegen een zeldzame spierziekte, bewijzen Nijmeegse onderzoekers. Patiënten hoeven niet meer te vrezen dat zij hun geliefde medicijn kwijtraken, zo lijkt het. Tot een farmaceut het middel in het vizier krijgt. ‘Ongelooflijk frustrerend.’

Nigel Farage daagt Boris Johnson uit: neem afscheid van je Brexitakkoord of we gaan de strijd aan

Neem afscheid van je Brexitakkoord of we gaan de strijd aan. Met deze boodschap aan Boris Johnson is Nigel Farage vrijdag de verkiezingscampagne begonnen. De leider van de Brexitpartij wil een Leave-alliantie vormen die ertoe moet leiden dat de Britten zonder akkoord de Europese Unie verlaten. Vooralsnog zien de Conservatieven geen heil in zo’n niet-aanvalsverbond.

Nigel Farage, de leider van de Brexitpartij, staat de pers te woord bij de presentatie van zijn programma voor de verkiezingen van 12 december. Beeld  Alberto Pezzali / AP
Nigel Farage, de leider van de Brexitpartij, staat de pers te woord bij de presentatie van zijn programma voor de verkiezingen van 12 december.Beeld Alberto Pezzali / AP

NCTV: Terugkeer van naar Syrië uitgereisde moeders en kinderen is beter voor nationale veiligheid

Het is beter voor de nationale veiligheid als Nederlandse vrouwen en hun kinderen in Syrische kampen worden gerepatrieerd. Dat stelde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al in het voorjaar van 2018 in een vertrouwelijke memo aan het kabinet.

Video van de dag

Laat je onderdompelen in de luxe van de Russische tsaren en tsarina’s. De high society van Rusland had het duidelijk erg breed en liet het ook breed hangen. Diamanten, edelstenen, goud en zilver: hun sieraden staan voor veel meer dan versiering alleen, ontdekt onze V-vlogger in de Hermitage.

Vanavond op televisie

Om 21.40 begint op NPO 3 de nieuwe zesdelige dramaserie Centraal, waarvan iedere nieuwe aflevering is gemaakt door een ander team jonge filmmakers. Het begin en eindpunt van ieder verhaal is treinstation Rotterdam Centraal. En om 23.30 uur ziet u op Eén de film Buried over een vrachtwagenchauffeur die wakker wordt in een doodskist (Ryan Reynolds in een sterke onemanshow). Zenuwslopende horror, ook voor wie best tegen een beetje claustrofobie kan. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Zo stop je binnen een paar maanden met milieu vervuilen

Tien jaar kostte het schrijver en filosoof Maarten Meester om zijn ecologische voetafdruk terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau. Hij legt uit hoe u het in een paar maanden kan doen.

Aanraders van de redactie

Ook voor de elite van Chili ligt de oplossing op straat

Chili is ontploft. Het land staat op scherp sinds de massale betogingen tegen de regering. De kwetsbaren (‘vulnerables’) eisen een revolutie: meer steun van de staat. Maar de elite weet zeker dat het land aan ‘zulk socialisme’ ten onder gaat.

Na drie grote protesten is het Malieveld vooral modder: wie betaalt dat?

Het oudste beschermde stukje natuur van Nederland is bedoeld voor demonstraties. En voor optredens van P!nk. ‘Het Malieveld is van iedereen.’ Maar de drie protesten vorige maand hebben diepe sporen achtergelaten. Wie betaalt de rekening?

Marcel van Dun van Staatsbosbeheer bekijkt de schade op het Malieveld na de demonstraties van boeren en bouwvakkers. Beeld  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Marcel van Dun van Staatsbosbeheer bekijkt de schade op het Malieveld na de demonstraties van boeren en bouwvakkers.Beeld Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Hij schreef een verbijsterend boek over moordpartijen en schipbreuken op de ‘wetteloze’ oceaan

Journalist Ian Urbina (47) schreef het boek The Outlaw Ocean over de moordpartijen, schipbreuken en ronselpraktijken op de wetteloze oceaan. Het ergste, vindt Urbina, is dat veel van die achter de horizon gepleegde misdaden onbestraft blijven.

Hoe de zorg zich schrap zet voor de horrorgriep

Terwijl miljoenen Nederlanders zich deze weken weer melden voor hun griepprik, oefenen ziekenhuizen en ambulancediensten op rampscenario’s. Om te voorkomen dat, zoals twee jaar geleden wel gebeurde, de griepgolf medisch Nederland platlegt.

Acteur Adam Driver: de man van contrasten en ongerijmd imago

Acteur Adam Driver is een man vol tegenstellingen, zowel in zijn films als in zijn verschijning. En bepaald geen straf om naar te kijken. Deze maand bewonderen we hem in twee nieuwe films.

Adam Driver. Beeld Geordie Wood / The New York Times
Adam Driver.Beeld Geordie Wood / The New York Times

Ik heb de technologische ontwikkelingen in onze openbare wc’s nooit ervaren als een stap vooruit

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten.. Zoals de complete automatisering in het toilet, aldus Peter Pannekoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden