46 arrestaties bij ontruiming Bungehuis, bezetting voorbij

Met de ontruiming van het Bungehuis in Amsterdam is een einde gekomen aan de bezetting die al anderhalve week duurde. 46 bezetters, onder wie een docent, zijn door de politie naar buiten gebracht en gearresteerd. In het gebouw zijn nu geen studenten meer.

Beeld anp

Sympathiserende studenten werden op afstand gezet en zijn in optocht vertrokken naar het Maagdenhuis, waar het bestuurlijk centrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is gevestigd. Daar wilden de demonstranten met een menselijke keten voorkomen dat er nog mensen het pand verlaten.

Verslaggever Willem van Ewijk, die bij de demonstratie is, meldt: 'De politie is de studenten achterna gereden. Daar zijn ze. De trommels en koeienbellen beginnen te spelen en studenten klappen het ritme mee. Nu geen arrestatiebusjes. Alleen maar ME. Vier grijze busjes, midden op het Spui.' Even later vertrokken de busjes. De studenten zwaaiden ze uit, de ME'ers zwaaiden terug.

Louise Gunnink, voorzitter van het College van Bestuur, verscheen kort daarna op het bordes van het Maagdenhuis om met de studenten te praten. Ze zegt de studenten dat ze graag had gehad dat de bezetters eerder het Bungehuis hadden verlaten, 'dan hadden we de politie niet hoeven inschakelen'. Ze wil erover nadenken, zegt ze ook, of boetes voor de bezetters kunnen worden kwijtgescholden. En als kleine handreiking aan het eind: een dwangsom had niet gemoeten (die eiste de UvA bij de rechter als niet bijtijds het Bungehuis zou worden vrijgegegen, red.), ze wilde alleen maar dat de uitspraak van de rechter werd uitgevoerd. 'Maar dat heb ik dan niet goed uitgelegd. Weet je, dan is dat mijn fout.' En ze verdwijnt weer, het Maagdenhuis in.

De bezetters van het Bungehuis werden eerder vandaag één voor één het pand aan de Spuistraat uitgetild en in een politiebusje gestopt. Waar zij nu zijn is onbekend.

Rond 12.30 uur werd het op de stoep voor het Bungehuis nog even onrustig, toen de politie besloot tot het schoonvegen van de straat voor de ingang. Een student raakte daarbij gewond; een paard ging op zijn voet staan. Alle overige studenten werd gesommeerd te vertrekken. Studenten die daar geen gehoor aangaven, of de weg blokkeerden door te blijven zitten, werd gedreigd met arrestatie. Inmiddels is de straat voor het faculteitsgebouw vrijgemaakt.

Daarvoor werd elke bezetter die door de politie naar buiten werd gebracht met luid gejuich ontvangen. 'Eeyo CvB (college van bestuur, red.), wat bereik je hier nou mee?', klonk het.

Eerder kwamen enkele studenten al vrijwillig uit het Bungehuis naar buiten. Onder hen student filosofie Marloes (23). Volgens haar hadden de studenten van de politie de keuze gekregen: óf vrijwillig vertrekken, óf een strafbaar feit plegen. Daarop besloot een klein clubje studenten het gebouw te verlaten. 'Ze waren met veel en ze waren heel groot', aldus studente rechten en filosofie Laura (24). 'De echte helden komen straks.'

Voor het gebouw kwamen enkele tientallen studenten samen om hun solidariteit te betuigen. De politie te paard posteerde - onder boegeroep - voor de ingang.

(Tekst loopt door onder video)

Waar gaat het om?

Wat wilden de studenten met hun bezetting bereiken? Verslaggever Rik Kuiper schreef er deze reportage over.

Louise Gunnink, op het bordes van het MaagdenhuisBeeld Willem van Ewijk
Studenten voor het MaagdenhuisBeeld Willem van Ewijk
Een paard ging op de voet van Maurits Harting staanBeeld Willem van Ewijk
Marloes, 23, studente filosofieBeeld Willem van Ewijk

Inspraak

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), werd al meer dan een week bezet. De demonstranten eisen meer inspraak van studenten en docenten. De UvA spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moeten vertrekken en dat ze 1000 euro boete per dag moeten betalen als ze dat niet doen.

De studenten, verenigd in 'De Nieuwe Universiteit' zijn niet van plan hun verzet te staken, laten ze weten in een persbericht. De UvA heeft nooit serieus naar hun plannen willen luisteren, 'maar ons alleen met financiële en dreiging van geweld onder druk willen zetten', menen de studenten. 'De Nieuwe Universiteit voelt zich dan ook genoodzaakt het verzet met hand en tand voort te zetten. Wij zullen ons altijd blijven inzetten voor een democratischer en transparanter hoger onderwijs systeem.'

Gisterenavond kondigde burgemeester Eberhard van der Laan aan snel tot ontruiming te zullen overgaan na mislukt overleg. Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een delegatie van de actievoerders en de burgemeester spraken drie uur vergeefs met elkaar.

Laura, 24, student rechten en filosofieBeeld Willem van Ewijk
De ontruiming van het BungehuisBeeld Heleen van Lier
De gearresteerde studenten worden weggevoerdBeeld Willem van Ewijk
De politie haalt de spandoeken weg die aan het Bungehuis waren bevestigdBeeld Willem van Ewijk
Het bezette Bungehuis in AmsterdamBeeld anp
Een student wordt geboeid afgevoerdBeeld Willem van Ewijk
Beeld Willem van Ewijk
Beeld Willem van Ewijk
Beeld Willem van Ewijk
Beeld Heleen van Lier
Beeld Heleen van Lier
Beeld Heleen van Lier
Beeld Heleen van Lier
Beeld Heleen van Lier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden