45 TIPS

ONZE VERSLAGGEVERS TOGEN NAAR DUITSLAND EN NAMEN EEN BERG TIPS MEE TERUG...

TIPS

1 GA UIT ONTBIJTEN

Duitsland heeft wel vierhonderd soorten brood en er zijn de intrigerendste Brötchen te krijgen. Soms nog warm, want brood wordt de hele dag door gebakken (c'est vrai: Duitsers en Fransen hebben toch wat gemeen).

In de grote steden zijn riante ontbijtplekken waar je voor 5 tot 10 euro kunt losgehen op een buffet met de vreemdsoortigste ei-creaties, gerookte vissen, haringmootjes in wellustige sauzen en sublieme Schwarzwalderhammen - begeleid door glaasjes sekt. Ook op zondagochtend geen nood: in de meeste steden is altijd wel een bakker open.

2 KOOP BRAND EINS

Mooiste economieblad ter wereld, een beetje tussen Quote, Carp en Intermediair in. Bijna een verzamelobject voor designliefhebbers.

www. brandeins. de

3 DRAAG BIRKENSTOCK

Onverwacht modesucces: de gezondheidssandalen van Birkenstock (met de kurken binnenzolen). Voorheen vooral populair bij verpleegsters, keukenpersoneel en Duitsers-in-hunvrije- tijd, nu ook onderdeel van de moderne garderobe. Maar dan niet in de in Duitsland geliefde felle kleuren en dessins, maar in zwart of zilver, of in de door Heidi Klum (supermodel uit Duitsland) ontworpen versie. Ook gewoon in Nederland te koop, er is zelfs een winkel in Amsterdam.

www. birkenstock. com

4 PAK EEN FIETS

Je ziet ze in Berlijn overal staan: fietsen van Die Bahn. Je kunt ze gewoon gebruiken als je een creditcard hebt.

Bel het nummer dat op de fiets staat, geef je kaartnummer door, en je krijgt een code waarmee je het slot kunt openen, en, als je uitgefietst bent, weer sluiten. Kost ongeveer 1,50 euro per halfuur.

5 BRENG EEN BEZOEK AAN HERFORD

Herford? Ja, Herford. Dit onbeduidende plaatsje 100 kilometer ten oosten van Enschede heeft sinds dit voorjaar een museum van de wereldberoemde architect Frank O. Gehry.

Volgens onze kunstredactie is het museum 'een grillige Gehry, van 5000 vierkante meter plaatstaal en 180 duizend lokale klinkers, wat heel geestig contrasteert met de Duitse vakwerkhuisjes verderop in de straat'.

6 HUUR, KOOP, KIJK GEGEN DIE WAND

Geweldige, rauwe, ontroerende en soms zelfs grappige film van regisseur Fatih Akin, over een jonge Turks-Duitse vrouw, die zich tracht te ontdoen van haar traditionele opvoeding.

Exponent van een serie moderne Duitse films waartoe ook Lola rennt en Goodbye Lenin! behoren.

Gegen die wand gaat over eerwraak natuurlijk, maar evengoed over seks, drank, drugs en rock-'n-roll. Met hoofdrolspelers om in anderhalf uur totaal hoteldebotel van te worden.

7.GA NAAR HET STARKBIERFEST IN MÜNCHEN

Kleiner, intiemer en dus gezelliger dan het Oktoberfest dat door honderdduizenden toeristen wordt bezocht, en dat heeft een reden: na twee of drie mass Bockbier of Doppelbock - een van de sterkste bieren ter wereld - lig je onder de toog. Waarschuwing op internet: 'Starkbier fucks you up very quickly! 3 Mass and you're really very far gone. '

8 NEEM EEN KINDERWAGEN MEE NAAR DE REICHSTAG.

Dan mag je buiten de (vaak enorme) rij om. Dit werkt met kinderen tot een jaar of 5.

9 SMEER DR. HAUSCHKA

Culthit bij het internationale supermodellendom: Dr. Hauschka natuurcosmetica, zonder conserveermiddelen en synthetische geur- en kleurstoffen. In 1924 opgericht door de chemicus Rudolf Hauschka, goede vriend van Rudolf Steiner.

www. drhauschka. nl

10 BESTEL EENS EEN WIJNTJE

Jarenlang schromelijk ondergewaardeerd als bocht met bubbeltjes, geldt Duitse witte wijn vandaag de dag onder kenners als absoLute Weltspitze.

Van de fruitige Riesling uit het Moezelgebied tot de krachtige Weissburgunder uit Baden: stuk voor stuk genieten. Vergeet ook de Duitse rooie (zoals de Eiswein) niet. Die maakt al een kwart uit van de totale Duitse wijnproductie.

11 HUUR EEN KAMER IN BERLIJN

Leuker dan een weekendje Berlijn is natuurlijk een maand Berlijn. Kost geen kont: voor 150 euro heb je er al een kamer van 20 vierkante meter.

Kan geen hotel tegenop. Kijk eens op www. studentenwg. de. Kun je in Londen of Parijs alleen maar van dromen, van die prijzen. Berlijn is toch al goedkoop. De entree voor de duurste, hipste clubs bedraagt hooguit 8 euro.

12 GA NAAR HET STRAND

Je zou het niet zeggen, maar Duitsland heeft stranden. Aan de Oostzee is het erg mooi, met fijne oude kuuroordhotels.

Wellness avant la lettre. Je kunt je hier nog laten genezen van alcoholisme, oorsuizen en alle denkbare neuroses.

Berlijn heeft een eigen strand: Strandbad Wannsee, het heeft een aangename sfeer van vergane glorie met een historische achtergrond: nazikopstukken gaven hier grootse feesten.

Aan de overkant, in het Haus der Wannseekonferenz, werd indertijd de Endlösung bekonkeld.

13 KOOP EEN ZITTY

Als je in Berlijn bent, tenminste.

Tweewekelijks tijdschrift met reportages, interviews en recensies, tips voor restaurants en clubs, en, onmisbaar, een uitagenda. Kost 2,20 euro.

14 DRAAG BLESS

Een van de interessantste avantgarde- modemerken. De eigen winkel zit in Berlijn. www. bless-service-de

15 BEZOEK DAS JÜDISCHES MUSEUM IN BERLIJN

Het Joods Museum van Daniel Libeskind is een must. Waanzinnig mooi gebouw. Probeer een rondleiding te krijgen, anders is de kans groot dat je een deel van de ingenieuze symboliek mist. www. jmberlin. de 16 KOOP JONGE KUNST Vergeet Max Liebermann, Ernst Ludwig Kirchner en Max Ernst. This is the 21st century, weisst du. De internationale hype rond jonge Duitse schilders en beeldhouwers heeft haar hoogtepunt nog niet bereikt, dus: kopen, zolang het nog enigszins betaalbaar is: Jonathan Meese, Christian Jankowsky, André Butzer, Björn Dahlem, Tim Eitel. Kijk voor een indruk op de website van de Berlijnse galerie Guido W. Baudach.

www. guidowbaudach. com

17 ONTDEK HET ROERGEBIED

Nog steeds een van de meest vervuilde gebieden van Europa, maar oh, wat zijn die oude industriële gebouwen mooi! Ze zijn trouwens niet allemaal meer in gebruik, en wat doen architecten dan? Juist, die bouwen ze om tot culturele pleisterplaatsen.

Je kunt een Route der Industriekultur doen, en er is ook, elk jaar van augustus tot oktober, een Ruhrtriënnale.

www. ruhrgebiet. de

18 LACH OM PARKEERBOETES

Fout parkeren of het negeren van de betaalmeter, leidt in Duitsland tot een boete van slechts 10 tot 50 euro.

Peanuts, in vergelijking met Nederland, waar je 45 tot 70 euro betaalt.

Bovendien: wie kwaad wil en de bon weggooit, zal geen deurwaarder op bezoek krijgen. Duitsland kan de betaling van de boete in Nederland niet afdwingen - althans, nóg niet. In 2007 is het feest afgelopen en zal de Nederlandse justitie de boete innen namens de Duitsers.

19 BEZOEK EEN BRAUHAUS IN KEULEN

Köbes (van Jakob), worden de obers van dit soort eetcafé-achtige gelegenheden in Keulen genoemd, maar niemand weet waarom. Belangrijker detail annex hoofdzaak: een Duitse ober brengt nieuw bier wanneer je glas leeg is. Echt waar! Tip voor hongerige vegetariërs: bestel een Halve Hahn. Geen gemaltraiteerd legbatterijkippetje, maar een dikke plak roggebrood met een nog dikkere plak kaas plus mosterd erop. Waarschuwing voor diezelfde vegetariërs: alleen in Keulen is een halve haan geen halve haan.

20 GEEF JE KIND EEN DUITSE NAAM

Toptien Duitse meisjesnamen 2004: 1 Marie 2 Sophie 3 Maria 4 Anna, Anne 5 Leonie 6 Lea(h) 7 Laura 8 Lena 9 Katharina 10 Johanna Toptien Duitse jongensnamen 2004: 1 Maximilian 2 Alexander 3 Paul 4 Leon 5 Lukas/Lucas 6 Luca 7 Felix 8 Jonas 9 Tim 10 David

21 LAAT JE HAAR KNIPPEN IN BERLIJN Er komen steeds meer ketens waar je voor een standaardprijs van 10 euro je haar kunt laten knippen & wassen. Wel zelf föhnen.

www. cutman-friseur. de

22 GA NAAR DE HAMBURGSE VISMARKT

Na een nacht stappen misschien niet de eerste plek waaraan je denkt, maar hier struinen in de zomer vanaf vijf uur 's ochtends nachtbrakers en vroege vogels samen langs de kraampjes.

Niet alleen met verse vis, ook met bananen, bloemen en planten.

Of konijnen. In de honderd jaar oude visafslag wordt 's ochtends vroeg al live gejazzt, gerockt und getantzt.

23 HEB SEKS MET EEN DUITSER

Onder homo's is het een ongeschreven wet dat je de beste seks hebt met Duitsers. Daarom zijn Hamburg en Berlijn ook zulke populaire weekendbestemmingen.

En wat maakt seks met Duitsers dan zo bijzonder? Over het algemeen zijn ze wat, eh, grenzelozer.

24 KOOP BIJ TCHIBO

De Duitse Hema, maar dan anders.

Begonnen als postorderbedrijf voor koffie. In de jaren vijftig verschenen de eerste Tchibo-winkels, waar klanten hun eigen melange konden samenstellen.

Intussen bestaat het assortiment uit vijftien 'kwaliteitsproducten' die wekelijks veranderen - de ene week eierwekkers, de week daarop douchegordijnen en ovenwanten.

Dat houdt de prijzen laag. Maar koffie blijft het belangrijkst. In elke winkel kun je die drinken. Doen. Tchibo-koffie is (in Duitsland) onovertroffen.

25 EET GEZONDE FASTFOOD

Een snelle hap hoeft niet per se te druipen van het vet. In steeds meer Duitse steden kun je binnen twee minuten buiten staan met een venkel-sinaasappelsalade, een sandwich met kip en bladspinazie of een ter plekke geperste ananas-kiwi-appelsap. Allemaal supervers en zonder kleurstoffen of smaakversterkers. RNBS is een van die snelle gezonde eettenten in Berlijn (Oranienburgerstrasse 27). In Hamburg: Hin & Veg (Schulterblatt 16) en Leansland (Rosenstrasse 3).

26 KOOP DE CD'S VAN:

Julius Köpke, 2Raumwohnung, Angelika Express, Annett Louisan, Die Sterne, Fünf Sterne DeLuxe, International Pony, Kinderzimmer Productions, MIA, PeterLicht.

27 LOGEER IN HET HITLERHOTEL

Een net geopend vijfsterrenhotel op de Obersalzberg, vijf minuten lopen van de plek waar de Führer zijn lievelingsverblijf had. Het is even zoeken, maar de fundamenten van zijn Berghof liggen er nog steeds. Wees gerust: sentimentele nazi's hebben weinig te zoeken in het InterContinental Resort. Wie de Hitler-groet brengt, wordt er zonder pardon uitgegooid.

Toegegeven: de Führer had verstand van fraaie landschappen.

Neem in elk geval de bus naar Kehlstein, ofwel het adelaarsnest. Een theehuis op 1800 meter hoogte, exclusief cadeautje van de verschrikking Martin Bormann voor zijn baas.

Spectaculaire vergezichten tot in Oostenrijk. Op de nachtkastjes van het hotel ligt Die tödliche Utopie, 600 pagina's over de nazi-horror.

Niet lezen voor het slapen gaan.

28 LEES DE VOORLEZER

Bernard Schlink verbond in 1995 in iets meer dan honderd prachtige pagina's een liefdesgeschiedenis met het oorlogstrauma van Duitsland.

29 NODIG (OUDE) VRIENDEN UIT

VOOR EEN TREINTOCHTJE

Koop een 'Schönes Wochenende-ticket': voor 30 euro met vijf man reizen door heel Duitsland. Alleen geldig op zaterdag en zondag - in stoptreinen.

Volop tijd voor intermenselijke gesprekken en het wegwerken van oud zeer. Google op: Deutschland erleben.

30 KOOP HET BLAD TITANIC

Melige en toch leuke satire.

31 GA NAAKTZWEMMEN

In het beeldschone Berlijnse Stadtbad Charlottenburg (1898). Elke dinsdag en donderdag van 18.00 tot 22.00 uur. Duitsland heeft het patent op het nudisme (Freie Körper Kultur). Ook in de stadsparken willen de Berlijners op zomerse dagen nog weleens zonder kleren rondlopen.

32 LUISTER NAAR FLORIAN HORWERTH

Deze Tiroolse troubadour maakt furore in heel Duitsland. Lijkt te worden verteerd door heimwee naar de jaren zestig. Hij bedient zich bekwaam - virtuoos, menen sommige critici - van het idioom van de love-generation.

Met pastellen klanken en lieve teksten.

Zonder een zweem van ironie. Wellicht dat dat zijn doorbraak in de rest van Europa in de weg staat.

33 GA LEKKER ROKEN IN EEN RESTAURANT

Weinig gezelliger dan een goed diner afsluiten met een lekker pafke. Veel Nederlandse eetgelegenheden hebben hun gasten dit kleine geluk reeds ontnomen - en anders verbannen ze hen wel als uitschot naar een achteraf gelegen rokershoekje. In Duitsland is de consumptie van teer en nicotine nog een integraal onderdeel van het avondmaal. In bijna alle restaurants kun je er ongestoord een peuk opsteken.

34 GA NAAR DE FERNSEHTURM BERLIJN

Om precies te zijn: het restaurant in de bol van de Fernsehturm, die enorme toren annex piek die boven Berlijn uitsteekt. De bol draait rond en vooral 's avonds is het heel romantisch om daar de stad aan je voorbij te zien trekken. Het eten is niet echt bijzonder, maar het fifties-decor en de pianist met ritmebox in z'n keyboard maken veel goed.

www. berlinerfernsehturm. de

35 LAAT JE FLITSEN

Bij een overtreding tot 30 km/u op een weg waar je 100 mag rijden krijg je maar een boete van 50 euro.

Bovendien krijg je een foto van jezelf op het moment suprême gratis toegestuurd.

36 PLUK ZELF JE FRUIT

Dat kan bijvoorbeeld op de route Berlijn-Brandenburg, bij een van de vele boerderijen waar je dat fruit vervolgens tegen bodemprijzen mag meenemen. Even googlen op bijvoorbeeld: obst selbst pflücken Berlin.

37 ZWEET LEKKER UIT

Vooral in München en omstreken zijn er fantastische openlucht-saunabaden met af en toe zeer moderne, chique spa-resorts eromheen. Voor 10 euro kun je al het luie zweet eruit gooien. Probeer het Müllersches Volksbad, de Sauna im Prinzregentenstadion of het Dante-Bad (op internet direct te vinden via Google).

38 KIJK NAAR EEN OOST-DUITSE FILM

Ga naar Icestorm. de, blijf niet hangen in de icestorm-shop (tenzij je op zoek bent naar de film Ein leben als Indianer of Drei Haselnüsse fur Aschenbrödel, maar klik door naar icestormvideo en vind onder Undiscovered East German Film klassiekers als Spur der Steine, Legende von Paul und Paula, en Coming Out, de enige Oost-Duitse film over homoseksualiteit.

www. icestorm-video. de

39 GA NAAR WUPPERTAL EN NEEM DE SCHWEBEBAHN.

Zwevende tram, hangend aan bovenrails.

Schijnt einzigartig te zijn. Kan worden afgehuurd voor feesten en partijen. www. schwebebahn-wtal. de

40 GA NAAR POLEN

Vanuit Berlijn even de grens over, het is maar een uurtje rijden. Sigaretten, tuinkabouters, kapsalons en seks voor concurrerende prijzen.

41 DRINK EEN BORREL

Pompstations verkopen naast goedkope goedkope benzine ook 24 uur per dag sterke drank. Kiosken verkopen schattige miniflesjes sterke drank.

Een borrel in een café is maar een halve borrel, voor de volle prijs. Dus.

42 SPEEL ZATERDAGMIDDAG JEU DE BOULES

Op de Berlijnse Schloss-Strasse, de brede avenue die uitkomt bij Slot Charlottenburg. Hier voel je nog enigszins de bedoelingen van de Berlijnse stedenbouwkundigen (Parijs evenaren zo niet overtreffen).

In het weekeinde spelen hier tientallen families petanque.

43 DOE INKOPEN BIJ DE DROGIST

Duitse drogisterijen zijn meestal stukken goedkoper dan Nederlandse.

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan: een potje Nivea Visage nachtcrème van 50 ml voor 4,25 euro bij de webwinkel Drogerie. de. Kost bij de DA-drogist in Nederland 8,19 euro.

Een flesje Nivea Beauté nagelriemverwijderaar van 10 ml voor 5,75 euro bij de DM Drogisterij. Heeft DA niet eens, alleen merken die bijna twee keer zo duur zijn. Afijn, en zo verder. Alle reden voor ongeremd lakken, poederen en smeren.

44 KIJK NAAR BERLIN, BERLIN

Eenzame kwaliteit in Duits televisieland, als het om series gaat dan. Mix tussen soap en comedy die een paar keer in de prijzen is gevallen (onder meer een Gouden Roos in Montreux).

Momenteel loopt een serie herhalingen omdat de hoofdrolspeelster is gestopt, maar dat maakt voor ons beginners niets uit. Van dinsdag tot en met vrijdag om 18.50 uur op de ARD.

45 PRAAT DUITS!

De tip aller tips: Duitsers vinden Duitssprekende Nederlanders sexy.

Zonder gekheid gehoord van volbloed Duitsers. Dat wordt dus studeren.

Hierbij een gratis selectie van de mooiste en/of bekendste Duitse woorden. Hardop oefenen: rücksichtslos, salonfähig, Sehnsucht, Habseligkeiten, Weltschmerz, Zimmer frei, angehaucht, Spielerei, Schwalbe, Fingerspitzengefühl, unheimisch, Schwung, sowieso, Fallrückzieher, überhaupt, hervorragend, tschüs!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden