'45,8 miljoen slaven wereldwijd, Noord-Korea spant de kroon'

Wereldwijd leven 45,8 miljoen mensen als slaaf, van wie 1,2 miljoen zich in Europa bevinden. Dat blijkt uit de gezaghebbende Global Slavery Index die jaarlijks wordt uitgevoerd door de Walk Free Organisation. Noord-Korea doet het relatief gezien het slechtst: één op de twintig burgers kan daar volgens de Index een moderne slaaf genoemd worden.

Vrouwen aan het werk in de buitenwijken van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang Beeld epa
Vrouwen aan het werk in de buitenwijken van de Noord-Koreaanse hoofdstad PyongyangBeeld epa

Ook Oezbekistan doet het slecht. Daar vindt bij de jaarlijkse katoenoogst veel gedwongen arbeid plaats. Cambodja staat op nummer drie vanwege onder meer seksuele uitbuiting en verplicht bedelen. Van de 45,5 miljoen slaven leeft meer dan de helft in India, China, Pakistan, Bangladesh en Oezbekistan.

Landen met relatief het kleinste aantal slaven zijn Luxemburg, Ierland, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, België, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Nederland staat genoemd als een van de landen die de meeste actie ondernemen om slavernij aan te pakken. Van onze populatie leeft zo'n 0,10 procent in slavernij, vijf keer meer dan in België. In Europa bestaat slavernij vooral uit gedwongen prostitutie, gedwongen arbeid en kindhuwelijken.

De organisatie bevroeg 42 duizend mensen en 161 overheden voor haar onderzoek. De Index hanteert de volgende definitie voor slavernij: 'Een situatie van uitbuiting die iemand niet kan weigeren of verlaten omwille van bedreigingen, geweld, dwang, machtsmisbruik of bedrog, waarin men behandeld wordt als een beest.'

Tekst gaat verder onder graphic

Noord-Korea

Zondag bleek uit onderzoek van het Leiden Asia Centre dat honderden Noord-Koreanen in Polen onder dwang werken en hier vrijwel niet voor betaald krijgen. Sommige van de bedrijven die Noord-Koreanen in dienst hebben, worden financieel gesteund door de Europese Unie.

Ze werken meer dan twaalf uur per dag, zes dagen per week, mogen nergens naartoe en krijgen vrijwel geen cent te zien van het geld dat hiermee verdiend wordt. Na het werk krijgen ze verplicht ideologisch onderwijs over hun goddelijke leider Kim Jong-un.

In de complexen waar de werknemers verblijven worden 'miniversies van Noord-Korea gerepliceerd', aldus het rapport, wat betekent dat ook in Polen de repressieve wetten en straffen uit het thuisland gelden. Mensen zijn ook verplicht om mee te doen aan zelfkritieksessies, waarbij ze bekennen op welke manier ze tekort schieten bij het dienen van het vaderland.

Het onderzoeksteam heeft ontdekt dat er tussen de 400 en 800 Noord-Koreaanse arbeiders voor minstens 32 verschillende bedrijven in Polen werken, onder andere in de bouw en op scheepswerven.

Een van de onderzoekers, professor Koreastudies Remco Breuker, komt ook aan het woord in een vorige week verschenen documentaire van het journalistieke platform Vice Duitsland over hetzelfde onderwerp. Tegen Vice Nederland zegt hij 'goede aanwijzingen' te hebben dat ook Nederland Noord-Koreaanse dwangarbeiders heeft gehuisvest, maar de details hiervan worden nog onderzocht.

Het rapport van het Leiden Asia Centre is een tussenrapportage. Het volledige onderzoeksrapport wordt in juli gepubliceerd. De tussenrapportage werd volgens Breukers gepland omdat meerdere partijen met de problematiek bezig zijn, en de onderzoekers de media-aandacht zo in goede banen willen leiden. Volgens Breukers staat de publicatie los van de Vice-documentaire.

Lees ook

De kinderhandel in de Europese Unie neemt toe. Criminele organisaties maken misbruik van de migratiecrisis om kwetsbare, vooral alleenreizende vluchtelingenkinderen de slavernij in te drukken.

Krijgt het Nederlandse slavernijverleden wel genoeg aandacht in de klas?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden