Nieuws Veiligheid

43 procent van burgemeesters in 2017 werd slachtoffer van agressie of geweld: wat kan hier aan worden gedaan?

In 2017 was 43 procent van de burgemeesters slachtoffer van agressie of geweld. Dat blijkt uit de Monitor Agressie & Geweld 2018, een tweejaarlijks onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In totaal 29 procent van alle politieke ambtsdragers had in die periode te maken met agressie of geweld.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Beeld ANP

Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2016 (27 procent). Voor wethouders ligt dat percentage op 40, van alle raadsleden had 28 procent met geweld te maken.

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, vertelde het bijna terloops terwijl hij te gast was in een voetbalpraatprogramma: hij wordt al anderhalve week extra beveiligd vanwege een ernstige doodsbedreiging.

Verbaal geweld in een persoonlijk contact neemt af, maar is wel nog steeds de vorm die het meest voorkomt. Agressie via sociale media neemt sterk toe. Zeven op de tien slachtoffers gaf aan in twaalf maanden meerdere incidenten te hebben meegemaakt.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken reageert op de resultaten door een Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur op te richten, dat ter plekke steun kan geven aan lokale en provinciale politici die te maken hebben met agressie of geweld. Dat team kan helpen bij het doen van aangifte, zich bekommeren om de nazorg en adviseren over hoe de bevolking op de hoogte moet worden gesteld van de agressie. Zo’n team zou moeten bestaan uit (oud-)bestuurders en volksvertegenwoordigers.

Zelfscan

Daarnaast wil de minister de persoonlijke veiligheid en veiligheid in en om de woning van de ambtsdrager onder de loep laten nemen. Er is een zelfscan persoonlijke veiligheid beschikbaar die de kans kan verkleinen slachtoffer te worden van geweld, zo’n scan moet er ook voor woningen komen. De minister overweegt ook een ‘starterspakket’ voor nieuwe burgemeesters in te voeren, waarbij gekeken wordt naar de veiligheid van de woning, het gewenste beveiligingsniveau en de risico’s.

Ollongren zegt blij te zijn dat de tolerantie voor geweld afneemt. Niet meer dan twee op de tien ambtsdragers vindt dat een zekere mate van agressie bij de functie hoort. ‘Onaanvaardbaar’, noemt de minister dat. ‘Heldere normstelling is nodig.’

De ondersteuning van raadsleden bij geweld blijft achter bij die van bestuurders. Wel groeit het aantal gemeenten dat nieuwe raadsleden voorlichting of training geeft over hoe om te gaan met geweld. Een kwart van de gemeenten verzorgt zo’n training. Ollongren vindt dat die jaarlijks herhaald moet worden.

Aangifte

Ambtsdragers bespreken agressie of geweld vaak intern, met de burgemeester, fractievoorzitter of collega’s. Van de melders is 80 procent zeer positief daarover. De aangiftebereidheid bij de politie is met 10 procent juist weer heel laag, en afgenomen ten opzichte van twee jaar geleden. 

Ollongren vindt dat alle gemeenten een agressieprotocol moeten hebben, waarin de nazorg wordt vastgelegd. Volgens de onderzoekers, bureau i & o research, schort er nog het nodige aan de meldingsprocedure en registratie van agressie.

De respons op het onderzoek was matig. Alle volksvertegenwoordigers en bestuurders in gemeenten, provincies en waterschappen kregen een vragenlijst toegestuurd. Van hen nam 29 procent de moeite te antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden