40 procent minder CO2 is geen sterk signaal

null Beeld anp
Beeld anp

Kan de Europese Unie bij de strijd tegen de opwarming van de aarde alsnog de voortrekkersrol gaan spelen die zij al zo lang ambieert? Het klimaatpakket dat de regeringsleiders in de nacht van donderdag op vrijdag afspraken, geeft weinig reden tot optimisme. Van de drie doelstellingen zijn er twee niet dwingend en is de derde bepaald niet ambitieus. Het meest positieve is dat er überhaupt een akkoord is gekomen.

Zou dat niet het geval zijn geweest dan waren de Europese kansen op een voortrekkersrol nu al verkeken. De klimaattop die volgend jaar in Parijs wordt gehouden zou dan zeker even teleurstellend verlopen als de top van Kopenhagen in 2009. Toen speelden de Europese landen vanwege hun onderlinge verdeeldheid geen enkele rol ten opzichte van de VS en China, veruit de grootste CO2-uitstoters ter wereld.

Die blamage is voorkomen doordat een doelstelling van CO2-reductie met 40 procent in 2030 (ten opzichte van 1990) is afgesproken. Een 'sterk signaal naar andere landen', noemt de Deense EU-klimaatcommissaris Connie Hedegaard dat.

Maar ook China en de VS weten dat de EU bij ongewijzigd beleid al op een reductie van 32 procent uitkomt. Zo sterk is het signaal dus niet. Presteert de Europese economie in de komende jaren nog wat zwakker dan komt 40 procent in beeld zonder dat er iets voor hoeft te worden gedaan of gelaten.

Nog veel minder overtuigen de twee andere doelstellingen waarover de leiders overeenstemming wisten te bereiken: ten minste 27 procent duurzame energie en eveneens 27 procent energiebesparing in 2030. Die cijfers zijn op zich niet verkeerd, maar de makke is dat het gaat om verplichtingen voor de EU als geheel, niet voor de landen afzonderlijk. Dat maakt het voor de Europese Commissie onmogelijk verhaal te halen bij regeringen die er op beide vlakken met de pet naar gooien.

Het akkoord vertoont hier de sporen van een bedenkelijk, maar succesvol soort chantage van de Britse premier Cameron. Onder verwijzing naar de EU-scepsis in zijn land wees hij bemoeienis van Brussel bij nationaal klimaatbeleid met succes van de hand.

Een succes kan dit akkoord zeker niet worden genoemd - het is een slap compromis waar buiten Europa, anders dan de EU wil, niemand van wakker zal liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden