Nieuws

40 procent beroepsbevolking heeft in 2050 migratieachtergrond

Van de Nederlandse beroepsbevolking heeft in 2050 42 procent een migratieachtergrond. Nu heeft 26 procent een niet-Nederlandse achtergrond. Over dertig jaar is vooral het aandeel van migranten uit andere EU-landen groter dan nu en ook groter dan dat van klassieke migratielanden als Turkije en Marokko.

Die voorspelling doet het demografisch instituut Nidi in een dinsdag gepubliceerd rapport over de bevolkingsgroei tot 2050. Op verzoek van de Tweede Kamer schetst het Nidi daarin een beeld van de bevolkingssamenstelling halverwege deze eeuw.

Hoofdonderzoeker Joop de Beer beklemtoont dat allerlei scenario’s die het Nidi samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft opgesteld met de nodige onzekerheden zijn omkleed. Een van de belangrijkste is welk migratiebeleid Nederland hanteert. ‘Uiteindelijk gaat het om de politieke vraag naar welke samenleving we toe willen.’

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen van 2018 heeft de Tweede Kamer aan het kabinet gevraagd de gevolgen van verandering in de omvang en samenstelling van de bevolking halverwege deze eeuw in kaart te brengen. Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben het Nidi en het CBS nu een aantal scenario’s op een rijtje gezet.

De titel van het rapport Drukker, diverser en dubbelgrijs geeft al aan waar het naartoe gaat. De Nederlandse bevolking groeit (nu 17,5 miljoen inwoners; in 2050 vermoedelijk ruim 19 miljoen), het aandeel van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond groeit en vergrijzing gaat voort. In 2050 zal het aantal 80-plussers minimaal 1,5 miljoen zijn, nu zijn het er ruim 800 duizend.

In de becijferingen over de beroepsbevolking hanteert Nidi de leeftijd van 20 tot en met 65 jaar. Als definitie van ‘migratieachtergrond’ geldt dat ouders niet in Nederland zijn geboren. Het instituut voorziet dat een miljoen minder autochtone Nederlanders in 2050 deel uitmaakt van de beroepsbevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden