40 miljoen aan fraude met toeslagen

De Belastingdienst is over het afgelopen jaar op zo'n 40 miljoen euro aan fraude met toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang gestuit. Daarnaast lopen er nog bij 160 dossiers met een belang van 40 miljoen strafrechtelijke procedures.

Foto ANP

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer. Met een aantal extra maatregelen wil hij volgend jaar de strijd tegen fraude onverminderd doorzetten. Zo kondigde het kabinet eerder al aan dat mensen die tot twee keer toe fraude plegen met toeslagen vanaf volgend jaar kunnen rekenen op een boete van 150 procent van het terug te vorderen bedrag. Verder stopt de Belastingdienst de uitbetaling van een toeslag als iemand niet reageert op het verzoek inkomen uit het buitenland op te geven.

De hoogte van het inkomen bepaalt de toeslag. De Belastingdienst wil ontvangers van toeslagen helpen het inkomen beter in te schatten. Als blijkt dat iemand 2 jaar op rij ten onrechte huurtoeslag uitgekeerd heeft gekregen, dan kan die stopgezet worden.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.