40 duizend kippen afgemaakt om vogelgriep in Flevoland

Op een boerderij in Swifterbant (Flevoland) worden zo'n 40 duizend kippen afgemaakt omdat daar vogelgriep is aangetroffen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vandaag.

Redactie
Een ruimploeg staat klaar om te ruimen. Beeld anp
Een ruimploeg staat klaar om te ruimen.Beeld anp

Op het pluimveebedrijf lopen de kippen ook buiten. Waarschijnlijk gaat het om de milde ('laagpathogene') H5-variant van vogelgriep, maar omdat die kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, moet het bedrijf volgens Europese regels worden geruimd. Het ruimen begint donderdag wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Nader onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad de milde variant is. Die is voor mensen niet gevaarlijk. De zogeheten hoogpathogene variant kan dat wel zijn.

Vervoersverbod
Vandaag geldt sinds 14.00 uur in een zone van ruim 1 kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Die maatregel blijft zeker drie weken van kracht. In dat gebied zijn geen andere pluimveebedrijven.

Begin 2013 werd er bij een aantal boerderijen vogelgriep geconstateerd, daarna is er een hele tijd geen uitbraak geweest in Nederland. Het vogelgriepvirus kan volgens de Rijksoverheid Nederland binnenkomen door import van levende vogels, eieren, pluimveevlees en pluimveeproducten en via reizigers. Ook verspreiding via trekvogels vormt volgens de Rijksoverheid een risico.

null Beeld anp
Beeld anp

Besmetting in China
In China overleden begin dit jaar nog 20 inwoners aan de vogelgriep, op een totaal van 96 besmettingen. Door een grote uitbraak waardoor duizenden kippen besmet raakten, mochten de beesten lange tijd niet worden verhandeld. Uit voorzorg werden in Hong Kong 20 duizend kippen afgemaakt om verspreiding te voorkomen.

Wereldgezondheidsorganisatie zijn er tot dusver geen aanwijzingen dat het virus van mens op mens kan worden overgedragen, maar de WHO adviseert de situatie goed in de gaten te houden in verband met de reisperiode en het potentieel onvoorspelbare gedrag van griepvirussen.

In de oostelijke provincie Jiangxi is een tweede geval van besmetting met H10N8 geconstateerd, een nieuwe variant van het vogelgriepvirus waar mensen vatbaar voor zijn. In december overleed een 73-jarige vrouw aan het virus, nu verkeert een vrouw van 55 in kritieke toestand.

20 duizend kippen worden afgeslacht in Hong Kong. Beeld ap
20 duizend kippen worden afgeslacht in Hong Kong.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden