40.000 klachten bij PVV-meldpunt over Polen

Bij het eerder dit jaar geopende PVV-meldpunt over Polen, Roemenen en Bulgaren zijn 40.000 klachten binnengekomen. Veruit de meeste klachten (60 procent) gaan over overlast door dronkenschap, lawaai en parkeeroverlast, meldt de PVV.

PVV-leider Geert Wilders. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders.Beeld anp

Op de tweede plaats (16 procent) volgen klachten dat mensen uit Midden- en Oost-Europa werk en woningen zouden inpikken van Nederlanders. 14 procent van de reacties gaat over criminaliteit.

Over het meldpunt was eerder veel te doen. Onder meer ambassadeurs van landen uit Midden- en Oost-Europa beklaagden zich erover.

Voor de PVV bevestigen de reacties dat 'een heel grote groep Nederlanders' overlast ervaart van de 'massale komst' van mensen uit Midden- en Oost-Europa. De overlast kan volgens PVV-Kamerlid Joram van Klaveren worden verminderd als de politie gaat handhaven.

Van Klaveren: 'Bedelaars, werklozen, daklozen uit deze landen voldoen zeker niet aan de inkomenseisen en kunnen dus worden uitgezet. Ook als er een onredelijk beroep wordt gedaan op de bijstand of de maatschappelijke opvang kan men het verblijfsrecht verliezen.' Hij pleit er verder voor om het besluit terug te draaien waardoor Polen in Nederland mogen werken.

Over het meldpunt was eerder veel te doen. Onder meer ambassadeurs van landen uit Midden- en Oost-Europa beklaagden zich erover. Volgens Van Klaveren was het meldpunt een poging om gesignaleerde problemen te verduidelijken en concreter te maken. 'Dat is heel legitiem.' En: 'Het is wel treurig dat mensen geprobeerd hebben ons meldpunt te saboteren. Veel haatmail en berichten uit Polen. Dit doet natuurlijk niets af aan de enorme overlast die mensen ervaren.'

De resultaten worden donderdag overhandigd aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden