4 weken oud

Lot is de dochter van Saskia en Erik. Haar zusje van drie heet Jip. Kroniek van een eerste levensjaar...

LOT slaapt niet op de goede momenten. 's Avonds tussen acht en elf slaapt ze als een blok en daarna als Saskia en Erik naar bed gaan, is ze klaarwakker. Soms neemt Erik haar de hele avond onder zijn arm: 'Als ze moe wordt, gaat ze scheel kijken en knikkebollen als een oud mannetje. Dan schud ik haar vriendelijk door elkaar of geef haar kusjes om haar wakker te houden. Zo nu en dan werkt de methode en slaapt ze door tot zeven uur 's morgens.

'Jips reacties op Lot zijn wat directer. Ze wil ook in de Tummy Tub, daar perst ze zich dan in. Ze wil ook net zo op de bank liggen als Lot en houdt wedstrijden met haar zusje. Met aankleden bijvoorbeeld. ''Lot mag niet wonnen'', zegt ze dan.

'Het lijkt wel of ze een beetje boos op ons is. Tegen Lot is ze heel lief, die neemt ze niks kwalijk. Als ze gaat slapen krijgt alles en iedereen een kus: Lot, hond Tommie, de kast, de TV. Wij moeten haar echt omkopen met een koekje. Daar is ze het niet mee eens, maar het werkt wel.

'De nachten zijn de laatste tijd erg onrustig. Als Lot wakker is, gaat ze gymnastieken. Zeker drie kwartier achter elkaar oefent ze haar ledematen, daar is ze ontzettend druk mee. Ze maakt er een soort oerwoudgeluiden bij: mwoe, mwaaa.

'Ik had er nog steeds geen bewijs voor gevonden dat ze kon zien. Als ik in het donker met een zaklantaarn scheen volgde ze het licht niet. Toen ik met een grotere in de weer ging, volgde ze wel. Saskia kwam op dat moment binnen; ze dacht dat ik gek was geworden.

'Het naar bed gaan is een heel ritueel. Laatst ging alles mis wat er maar mis kon gaan. Ik was Jip aan het voorlezen toen Lot begon te huilen. Ik ging sneller lezen om naar haar toe te kunnen gaan en klapte het boek dicht. Klaar, riep ik opgewekt. Jip over de rooie omdat ik het had afgeraffeld. Ik kon het verhaaltje niet terugvinden en het moest dát verhaaltje zijn. Toen ik het eindelijk gevonden had, klapte ze het boek uit recalcitrantie dicht. Daar zit je dan tussen twee krijsende kinderen.

'Vrijdagnacht moest Jip ineens overgeven. De klonten zaten in haar wimpers. Bed verschoond, haar gekalmeerd en daar kwam weer een golf. Weer het bed verschoond. Ik kan me nog vaag herinneren dat we vroeger sliepen om deze tijd.'

Saskia heeft Lot voor het eerst 'urre' horen zeggen. 'Ze lacht nu ook met geluid erbij: ie-ie-ie, hoge kirrende geluiden. Het is niet die overtuigende lach van oor tot oor, die ik me van Jip herinner. Meer een beleefde lach om ons te plezieren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.