4 procent goede vis is wel erg weinig

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: kattenvoer met MSC-keurmerk.

Prijs: Whiskas MSC-maaltijdzakjes 12x100 g ca. € 4,50


Oordeel: ***


Verkrijgbaar: supermarkten, dierenwinkels


Wij delen ons land met 3,3 miljoen katten, die jaarlijks per kat 58 kilo kattenvoer wegwerken. De kattenvoer 'business' is dus lucratief. Fabrikanten profileerden zich vooral met 'gezondheid'. Aan het voer werden omega-3-vetzuren, anti-oxidanten en groenten toegevoegd. Klinkklare onzin: katten zijn carnivoren.


Kattenvoer bestaat voor minimaal eenderde uit dierlijke ingrediënten, vooral restproducten van de slachterijen (vet, orgaanvlees), maar ook van de visvangst. Als vis wordt schoongemaakt - filetjes - blijven er graten, vellen, staarten over. Die worden tot visolie en -meel verwerkt voor viskweek, gebruikt in menselijke voedingsmiddelen (soepen, sauzen), of in diervoeding zoals kattenvoer. Altijd beter dan weggooien.


Deze maand komen Whiskas en Sheba met iets nieuws. Kattenvoer waarin witvis of zalm met een MSC-certificering is verwerkt. MSC, Marine Stewardship Council, is een betrouwbaar, onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor visserijgebieden waar zorgvuldig met de visbestanden en de vangstmethoden wordt omgesprongen. Hard nodig, want wereldwijd balanceren veel vissoorten op het randje van uitsterven.


Maakt het dan verschil uit of kattenvoer restproducten uit de reguliere visvangst bevat, of van MSC-gecertificeerde vangst? Niet veel, zegt Hans Blonk van onderzoeksbureau Blonk Milieu Advies. Maar grondstoffen uit een duurzame bron zijn altijd beter, tenzij er bijvoorbeeld meer vis in het kattenvoer zit, of hele vissen in plaats van restproducten. Dan zou het MSC-gecertificeerde voer zelfs slechter kunnen uitvallen. Nee, de receptuur van het kattenvoer is niet veranderd, zegt de fabrikant. En er zitten alleen visresten in, van witvis en zalm.


Ongeveer 4 procent van dit kattenvoer bestaat uit vis, die volgens MSC-normen is gevangen. De resterende 96 procent? Waarschijnlijk granen, vleesresten en -vet uit de gangbare veehouderij, maïszetmeel en suiker. Wat zegt het MSC-logo dan nog?


Er wordt nog aanmerkelijk meer vis op een 'foute' manier gevangen dan verantwoord. Het nieuwe kattenvoer stemt in ieder geval tot nadenken. Eigenlijk zou alle vis, en dus ook alle vis in kattenvoer, duurzaam gevangen moeten worden: volgens MSC-richtlijnen, of afkomstig moeten zijn van 'groene' soorten op de Viswijzer, zoals makreel of haring. Anders eten binnenkort niet alleen de katten geen vis meer.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden