4 maanden oud

Lot is de dochter van Saskia en Erik. Haar zusje van drie heet Jip. Kroniek van een eerste levensjaar...

Als Jip vijf dagen thuis is uit het ziekenhuis krijgt ze weer last van de verschijnselen van voor de operatie aan haar dikke darm: buikpijn en braken. Hals over kop naar het AMC.

De artsen denken aan een verkleving en willen opereren. Omdat de vorige operatie nog maar zo kortgeleden is, doen ze het tenslotte niet. Na een paar dagen observatie verlaten Jip en Saskia het ziekenhuis weer. 'We waren er helemaal niet gerust op want de pijn bleef.'

Anderhalve week later wordt Jip na een nieuwe darmafsluiting toch opnieuw geopereerd. De aanwijzingen voor een verkleving van de darm waren heel sterk. Ze vonden een grote strengvormige die de afsluiting had veroorzaakt en nog een paar kleintjes.

'Lot is de eerste dagen opgevangen door mijn zus en mijn moeder en daarna is oma Tineke bij Erik en Lot ingetrokken. Halverwege die derde opname hebben we na overleg met de dokterskant van de familie besloten dat Lot mee mocht komen naar het ziekenhuis. Ze vonden het reële risico van besmetting op een chirurgische afdeling aanvaardbaar klein. Ik kon het niet meer volhouden haar zo lang niet te zien.

'Erik verraste me: ineens zag ik haar kopje tussen de gordijnen rond onze bedden verschijnen. Ze had voor het eerst schoenen aan: sneakers. Gekregen van mijn meest hippe en modebewuste vriendin Nicole. Alle kinderen en zelfs dertigers lopen erop. Er zijn er dus ook in maat 17 in een babyvriendelijke uitvoering.'

Erik vertelt dat Lot de laatste tijd wat meer aanwezig is, je ziet ineens wat voor mensje ze is. 'Nu is het mijn beurt', lijkt ze te willen zeggen. 'Alle aandacht is de laatste tijd naar Jip gegaan, dat was onvermijdelijk. Ik pendelde op en neer tussen huis en ziekenhuis, draaide allen nog maar op adrenaline. Ik denk niet dat Lot er iets aan overgehouden heeft. Ze was in zeer goede handen bij mijn moeder.

'Jip is weer thuis en het gaat steeds beter met haar. Toen we uit het ziekenhuis weggingen, hebben we alle zusters een cadeautje gegeven. We wilden het afsluiten. Zo van: ''Nu gaan we echt''. Het was een hele zware periode, maar ook een periode waarin we hebben geleerd dat onze verbintenis in tijden van tegenspoed ook werkt. We zijn wel wat angstiger geworden. Je kunt van het ene op het andere moment van kerngezond in doodziek veranderen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden