NieuwsAanslag John van den Heuvel

4 jaar cel geëist tegen verdachte in onderzoek naar bedreiging John van den Heuvel

De Amsterdamse crimineel Yassine A. (31) speelt volgens politieonderzoek een ‘belangrijke rol’ bij de voorbereiding van een aanslag op misdaadjournalist John van den Heuvel. In A.’s kelderbox is een geladen raketwerper gevonden. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een celstraf van 4 jaar voor wapen- en drugsbezit.

Wil Thijssen
Misdaadverslaggever John van den Heuvel laat zich niet uit het veld slaan door de bedreigingen aan zijn adres.  Beeld ANP
Misdaadverslaggever John van den Heuvel laat zich niet uit het veld slaan door de bedreigingen aan zijn adres.Beeld ANP

Volgens de twee aanklagers betreft het een antitankwapen met een bereik van een kilometer, dat vanaf 400 meter ‘heel scherp kan mikken’ en waarmee 30 centimeter pantserstaal kan worden doorboord. ‘Het is bedoeld voor militaire doelen, en niet voor civiele doelen’, aldus de officier van justitie.

Telegraaf-journalist John van den Heuvel krijgt al sinds 2017 de zwaarst mogelijke beveiliging, omdat de groep rond Ridouan T., die in december in Dubai werd opgepakt, de misdaadjournalist zou willen liquideren. Na informatie van het politieteam Criminele Inlichtingen dat de bedreiging van Van den Heuvel onderzoekt, werd Yassine A. op 4 december aangehouden. Bij doorzoekingen in zijn woonadres en gehuurde loods zijn geen aanwijzingen gevonden die verband houden met John van den Heuvel. Wel werd de raketwerper, munitie en een ‘handelshoeveelheid’ cocaïne in beslag genomen.

Het antitankwapen stond in de kelderbox van het huis van A.’ s vriendin, met wie A. samenwoonde. De vriendin heeft verklaard dat alleen zij en haar vriend over een sleutel beschikten, die niet werd uitgeleend. ‘Het is schokkend dat deze verdachte beschikking had over zo’n gevaarlijk wapen; iemand met zo’n zwaar strafblad, die er niet voor terugdeinst geweld te gebruiken', aldus de aanklager.

Bankoverval

Yassine A. kreeg in zijn ‘nog jonge leven’ meer dan de helft (zo’n zestien jaar) aan onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd. In 2013 werd hij tot negen jaar cel veroordeeld voor een gewapende bankoverval waarbij op een politieman is geschoten. Na zes jaar kwam hij in augustus 2018 voorwaardelijk vrij. Over twee maanden wordt hij vader.

Het OM eiste dinsdag dat A. nog 1095 dagen van die 9-jarige straf uitzit, omdat hij met het bezit van de raketwerper en drugs de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling zou hebben geschonden.

Loodsen

In een garagebox die A. huurde in Lijnden zijn de munitie en de cocaïne gevonden. De officier stelt dat in Lijnden ‘bijna meer loodsen dan inwoners zijn’, en dat algemeen bekend is dat loodsen vaak worden gebruikt door criminelen om voorwerpen op te slaan die worden gebruikt bij criminele activiteiten. In A.'s garagebox heeft de politie ook een cryptotelefoon en twee peilbakens in beslag genomen – ‘voorwerpen die vaak worden ingezet bij de voorbereiding van een liquidatie, of de liquidatie zelf’, aldus het OM.

A. ontkent dat het antitankwapen, de gevonden munitie en de drugs van hem waren. Hoe die in zijn kelderbox en garage zijn gekomen? ‘Dat weet ik niet’, antwoordde hij dinsdag op vragen van de rechters. Op de vraag wat de aantekeningen betekenen – ‘neefje’, ‘LV’ en ‘Jaguar’ – op enveloppen met contant geld die eveneens in zijn garage zijn gevonden, antwoordt Yassine A. slechts: ‘Ik beroep me op mijn zwijgrecht.’ Wel weet hij van wie het geld, à 1890 euro, is: ‘Van mij.’ Dat heeft hij verdiend met het sleutelen in de garage, aldus de verdachte.

A.’s advocaat Menno van Gaalen benadrukt dat er geen dna van zijn cliënt op de raketwerper is aangetroffen, alleen op de tas waarin die zat. Ook blijkt volgens hem uit niets dat A. betrokken was bij de voorbereiding van een aanslag op John van den Heuvel. A. zit voorlopig weer vast. De rechtbank doet 17 maart uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden