4,5 jaar cel geëist voor zorgfraude

Vierenhalf jaar celstraf eiste het Openbaar Ministerie gisteren in hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden tegen Bart V., de hoofdverdachte in een van de eerste en grootste zorgfraudezaken die zich ooit in Nederland hebben afgespeeld.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JET BRUINSMA

LEEUWARDEN - In 2010 eiste het OM zes jaar, de rechtbank veroordeelde hem tot één jaar. V. was tot 2006 topman bij het Drentse thuiszorgbedrijf Icare, het grootste van het land.

Hij zou tussen de 8 en 10 miljoen euro die voor zorg was bedoeld, in eigen zak hebben gestoken. De strafbare feiten waarvan hij en de voormalig directeur Jan B. van de thuiszorgwinkel van Icare worden verdacht - verduistering, oplichting, witwassen en belastingontduiking - dateren van meer dan tien jaar geleden. Tegen B. eiste het OM twee jaar.

De belangrijkste aanklacht: V. zou namens Icare het bedrijfsonderdeel onderdeel Thuiszorg Perfect in 2001 voor één gulden hebben verkocht aan de bv Breevenen. Twee jaar later werd Thuiszorg Perfect aan Randstad verkocht voor 8,5 miljoen euro. Vooral V. profiteerde: omdat hij een optierecht had op 75 procent van de aandelen van Breevenen, was de bv zijn economisch eigendom.

Het Openbaar Ministerie pakte V. hard aan. De verdachte handelde niet in het belang van Icare, maar in zijn eigen belang, stelde de advocaat-generaal. Hij zou zijn medebestuurders en de raad van commissarissen met zijn 'sneaky' gedrag hebben misleid. Hij dacht alleen aan 'cashen'. Al vier maanden nadat Thuiszorg Perfect was verkocht zocht hij een nieuwe overnamekandidaat.

Volgens het OM heeft V. de raad van commissarissen van Icare misleid door de waarde van TP vast te stellen op 'nihil', hoewel het bedrijf op dat moment al geen verlies meer maakte. 'Het voorstel kwam niet van mij, maar van de afdeling financieel-economische zaken van Icare', zei V. bij wijze van verdediging.

V. was volgens het OM ook de instigator van andere dubieuze transacties waarbij Icare werd gedupeerd. Zo wist hij via een ingewikkkelde truc een huisvestingsbijdrage van bijna 7 ton, bedoeld voor Icare, weg te sluizen naar Jan B., die net Icares thuiszorgwinkel had overgenomen. Het OM: 'B. moest een deel van dat geld weer overmaken aan V. Hij harkte zo meer geld bij elkaar dan zijn jaarsalaris.'

V. ontkent alles wat hem ten laste werd gelegd. Volgende week wordt de rechtszaak voortgezet.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden