4.000 extra docenten voor hoger onderwijs 'niet realistisch'

Studentenorganisatie ISO zet vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de strategische agenda over het hoger onderwijs die dinsdag door minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is gepresenteerd. De komende jaren moeten er namelijk zo'n 4000 extra docenten komen op de hogescholen en universiteiten.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van OnderwijsBeeld anp

'Van deze docenten wordt veel verwacht, bijvoorbeeld op het gebied van vernieuwende onderwijsmethoden en didactiek. Hierdoor moeten zij op een andere manier les gaan geven en dat gebeurt niet vanzelf', zegt ISO-voorzitter Linde de Nie. 'Die visie is mooi, maar tussen droom en daad bestaan natuurlijk grote verschillen', zegt De Nie.

Volgens Bussemaker moeten de nieuwe docenten veel meer het gesprek aangaan met studenten. Zij vindt dat het hoger onderwijs tot nu toe te veel gericht was op het zenden van kennis. 'Een universiteit is een plek waar de persoon ontwikkeld moet worden', aldus Bussemaker. 'Hier worden de leiders en de waardedragers van de toekomst opgeleid.'

De plannen van Bussemaker

Het overgrote deel van het geld dat vrijkomt door de invoering van het leenstelsel voor studenten, wordt geïnvesteerd in extra docenten op hogescholen en universiteiten. Het onderwijs kan zo kleinschaliger en intensiever worden.

Universiteiten

Ook de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vraagt de overheid realistisch te zijn, hoewel ze tevreden is met de visie. Maar de VSNU heeft er eerder al op gewezen dat er niet 1 miljard euro vrij komt voor de universiteiten, zoals is voorgespiegeld, maar 236 miljoen euro. 'Deze middelen komen bovendien geleidelijk vrij en zijn pas over een kleine tien jaar op hun hoogtepunt', schrijft de VSNU.

'Het geld komt uit het leenstelsel, dat komend collegejaar gaat gelden voor nieuwe studenten. Na de invoering hiervan zullen universiteiten nog steeds lastige keuzes moeten maken als het gaat om investeringsdoelen en prioriteiten.'

Universiteiten hebben volgens de VSNU moeite met de verschillende 'landelijke potjes en doelsubsidies' die de minister instelt. Instellingen waarschuwen daarom voor een toename van de administratieve rompslomp.

Bussemaker is van plan kwaliteitsafspraken te maken met alle hogescholen en universiteiten afzonderlijk. Het is de bedoeling dat ze zich meer van elkaar gaan onderscheiden. In de ene stad kan het onderwijs dan schoolser worden en in de andere juist vrijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden