'3FM is een wit bolwerk'

3FM-dj Eva Koreman ( 31 ) noemt zichzelf een uitgesproken feminist. En ja, soms slaan leuke, intelligente gozers dan met hun vuist op tafel.

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Middag- of nachtprogramma?

'Toen ik begon bij Q-music zat ik in het Siberië van het radiolandschap, vijf dagen per week tussen 2 en 4 uur 's nachts. Dat was maar beter ook. Luisteraars van mijn eerste uitzendingen moeten hebben gedacht: die vrouw is niet goed! Ik was zenuwachtig, vloog alle kanten op en kon mijn gedachten niet kanaliseren.

'Later presenteerde ik programma's in de avonden en weekendnachten en was ik sidekick van Jeroen van Inkel in Van Inkel in de Middag. Sinds de overstap naar 3FM zit ik op de vrijdagavond, vrijdagnacht en zaterdagavond. Een middagprogramma is mijn ideaal. Ik vind het leuk om mensen van hun werk naar huis te begeleiden. Je hoeft minder gericht te zijn op de actualiteit dan 's ochtends en er is ruimte om een beetje te klieren.'

Liefde voor radio of liefde voor muziek?

'Dan toch liefde voor muziek. Tot drie jaar geleden drumde ik in een band, ik verzamel vinyl en thuis staat altijd muziek op.

'Ik moest mijn liefde voor radio en muziek soms scheiden, zeker toen ik net bij Qmusic kwam. Maar we zijn op muzikaal vlak in die vijf jaar naar elkaar toe gegroeid.

'Bij 3FM kan ik veel zelf bepalen. Laatst ontdekte ik een volslagen maffe plaat van twee Canadezen, Cafe Lanai. Ik stuurde ze een berichtje en er bleek ook nog een goed verhaal achter dat nummer te zitten. Op Q had ik zo'n idioot liedje nooit kwijt gekund.

'Het interesseert mij niet zoveel of iemand technisch een goede dj is en lekker strak een intro'tje kan volpraten. Ik waardeer het als iemand zichzelf is, niet bang om minder mooie kanten te tonen. Omdat je op radio alleen je stem hebt, vallen mensen makkelijk door de mand. Ik hoor het meteen als iets niet gemeend is.

'Zelf vind ik het niet moeilijk om me kwetsbaar op te stellen of het te benoemen wanneer iets niet goed gaat. Luisteraars delen veel met mij. Dat komt denk ik omdat ik nooit een grap zal maken ten koste van degene die ik aan de telefoon heb.'

Eva Koreman

1984 geboren in Abbekerk (Noord-Holland)

2008 bachelor bèta-gamma, Universiteit van Amsterdam

2007-2010 dj bij Amsterdam FM

2010-2015 dj bij Q-music

2015-heden dj bij NPO 3FM

2015 deelnemer De Slimste Mens

Eva Koreman woont met haar vriend in Amsterdam.

Jeroen van Inkel of Giel Beelen?

'Het is bijna alsof je me vraagt te kiezen tussen mijn huidige partner en een ex-vriend op wie ik nog steeds gek ben, gewoon doordat we zo'n mooie tijd hebben gehad. Het zou raar zijn om de naam van de ex te noemen, dus dat ga ik niet doen.

'Het was Giels idee om samen een vrijdagavondprogramma te maken. Toen hij hoorde dat ik had getekend, belde hij meteen de bazen van 3FM en BNN. We hadden elkaar nog nooit ontmoet, dus ik zei 'ja' tegen een programma met iemand die ik alleen kende van radio en tv. De volgende dag kwamen Giel en ik elkaar tegen, op een bijeenkomst voor ons werk. Toen had hij een idee: wat nou als we elkaar vanaf nu niet meer spreken, zodat we alles in het radioprogramma bespreken? Ik zei: 'Ja, is goed, maar ik denk dat wij het veel met elkaar oneens zullen zijn. Vind je het moeilijk om het daar dan live op zender over te hebben?'

'Hij vroeg of ik een voorbeeld had. Ik zei het maar gewoon eerlijk: 'Ik vind je soms onaardig tegen luisteraars.' Zulke dingen kan ik dus altijd tegen Giel zeggen en omgekeerd. Hij is een zachtaardig, lief persoon. Tijdens onze eerste uitzending maakte hij een lomp, geil grapje tegen me. Hij had champagne meegenomen en ik zei iets als: 'Giel, pas op, je druppelt op de grond. Hij: 'Nou, dat heb je ook weleens geiler gezegd.' Ik wendde me toen tot de luisteraar: 'Wat moet ik hier nou mee? Moet ik hier nou om gaan lachen, terwijl ik het eigenlijk niet zo grappig vind? Giel, waarom zeg je zoiets eigenlijk? Ben je dan stoer aan het doen?' Hij wist het eigenlijk ook niet. Dat laatste, dacht hij. Het is een soort standje waar hij af en toe in schiet en waarvan ik denk: laat maar zitten.'

Marconi Award of RadioBitches Award?

Schiet in de lach. 'De Marconi. Die RadioBitches Award is natuurlijk volslagen idioot. Ik won 'm in 2011, in de categorie Aanstormend talent. Toen nam ik die prijs niet zo serieus. Ik had iets van twaalf mensen meegenomen naar de uitreiking, om lekker lam te worden met z'n allen. Het was hysterisch. Nu denk ik: RadioBitches Award? Een aparte prijs voor radiovrouwen, echt waar?

'Ik ben een uitgesproken feminist. Dat er in Nederland weinig vrouwelijke radiodj's en dus weinig vrouwelijke rolmodellen zijn, is een probleem. Het verandert wel. Het is alleen een beetje zielig dat het in 2016 nog niet zover is.

'Als ik nu een RadioBitches Award zou winnen, zou ik hem evengoed in ontvangst nemen, maar ik zou er op het podium wel een punt van maken dat de prijs bestaat. Dan ben ik maar even de zure trut. Als ik in interviews een vraag krijg waarvan ik weet: die vraag had de interviewer nooit gesteld als ik een man was, dan zeg ik daar tegenwoordig ook iets van.'

Eva Koreman verlaat het Glazen Huis. Beeld anp
Eva Koreman verlaat het Glazen Huis.Beeld anp

Een vraag als: de knapste of de slimste mens?

'Precies. Als vrouw ben je óf mooi, óf slim. Als je het allebei bent, wordt het ingewikkeld. Over dat soort dingen heb ik het met het Feministisch Alcoholistisch Verbond, vriendinnen en intersectioneel feministen met wie ik eens in de zoveel tijd veel wijn drink. Het intersectioneel feminisme streeft naar gelijke kansen en rechten voor mensen, niet alleen voor vrouwen. Als het gaat om ongelijkheid tegengaan, kun je het niet alleen maar hebben over genderongelijkheid. Racisme, homofobie, het privilege van niet-gehandicapt zijn; je kunt ze niet los van elkaar zien. 'My feminism shall be intersectional or it shall be bullshit', las ik ooit ergens.

'Mijn tante was vroeger mijn oom. Ik gebruik haar voorbeeld vaak om witte heteroseksuele mannen uit te leggen wat hun privilege is en hoe ze zich daarvan bewust kunnen zijn. Een leuke, intelligente gozer die ik laatst sprak sloeg met zijn vuist op tafel: 'Ja, maar ik kan er toch niks aan doen dat ik een witte heteroseksuele man ben?' Nee, daar gaat het ook niet om. Het enige wat ik vraag, is dat je je ervan bewust wordt dat andere mensen bepaalde voordelen niet hebben.

'Dus ik zei tegen hem: 'Heb jij er ooit over nagedacht naar welk toilet je in vredesnaam moest gaan, of ben je ooit bang geweest in een openbaar toilet?' Ik in het tweede geval wel, omdat ik een vrouw ben. Maar hij en ik hebben hetzelfde privilege, het cisgender -privilege. We weten altijd precies in welke wc we moeten zijn, en worden daar geaccepteerd. Voor mijn tante is iets basaals als naar het toilet gaan ingewikkeld.

'Ik probeer in het dagelijks leven, maar ook op de radio honderd procent inclusief te zijn. Dat betekent dat ik aan een jongen die ik aan de telefoon heb niet vraag of hij een vriendin heeft, maar of hij een partner heeft. Bij alles wat ik doe probeer ik te denken: redeneer ik nu vanuit mijn eigen kader, of ben ik volledig inclusief bezig?'

Meer of minder hiphop op 3FM?

'Meer. 3FM is een wit bolwerk. Iedereen die in de media werkt, zou allereerst kritisch naar zichzelf en de collega's om zich heen moeten kijken: wij zijn geen afspiegeling van de maatschappij. Het programma dat ik maak, maak ik dus voor mensen zoals ikzelf, waardoor ik zonder dat ik het doorheb allerlei mensen buitensluit. Zonder dat bewustzijn blijven we lekker op ons eigen eiland zitten.

'Ik was het eens met Fresku toen hij afgelopen zomer in het programma van Michiel Veenstra zei dat je luisteraars ook kunt opvoeden. Het nummer Niemand van Ronnie Flex en Mr. Polska had meer dan een miljoen views op YouTube en niemand draaide het nog op de radio. Dat Qmusic en 538 een nummer pas opnemen in de playlist als het een hit is, vind ik begrijpelijk. Voor ons ligt het anders. Een afspiegeling van de diverse samenleving vormen is je bestaansrecht als zender van de Publieke Omroep, dus moet je voorop durven lopen.'

Eva Koreman bij Q-music. Beeld anp
Eva Koreman bij Q-music.Beeld anp

Lijk je het meest op je vader of moeder?

'Dat geëngageerde heb ik misschien van mijn moeder. Op haar lijk ik het meest. Ze is wel gedisciplineerder dan ik, georganiseerder, maar we kunnen even hard uit de bocht vliegen.

'Ik heb een biologische vader en een stiefvader die ik als mijn vader beschouw. Omdat ik door hem ben opgevoed en omdat hij fantastisch is. Biologische vader klinkt als iemand die ik helemaal niet meer ken, maar dat is niet zo. Ik zeg 'pap' tegen hem, maar ik zie hem maar drie keer per jaar. Hij woont in Frankrijk.'

Naar een concert of naar de club?

'Ik ga het liefst naar een concert. In clubs voel ik me het meest op het gemak als het een afgetrapte bende is en de leeftijden van de bezoekers ver uit elkaar liggen. Ik kom op feesten van Ruigoord vaak een man van 65 tegen, met lang, wit haar. Mike heet hij. Hij heeft de ogen van een twintiger, een ondeugende vent. Misschien heeft dit ook weer te maken met die inclusiviteit: als iemand als Mike zich ergens thuisvoelt, dan ik ook.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden