NieuwsKlimaatbeleid

350 wetenschappers steunen klimaatspijbelaars in open brief

Een groep van 350 wetenschappers steunt de scholieren die vandaag van school wegblijven om aandacht te vragen voor klimaatproblematiek. Dat schrijven zij in een open brief, die is ondertekend door onder meer milieu- en klimaatexperts als Jan Rotmans, André Faaij en Louise Vet.

Redactie
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De brief in de krant Trouw, getiteld ‘Klimaatakkoord: tijd voor politiek leiderschap!’, wijst op een recent rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Daarin staat dat de Parijse klimaatdoelen die in 2016 werden ondertekend, niet zullen worden gehaald. ‘Dat is geen doemdenken, maar louter gebaseerd op de feiten’, aldus de wetenschappers. Zij willen de scholieren een hart onder de riem steken: ‘Hun boodschap klopt.’

Actievoeren door lessen te missen kan volgens de ondertekenaars kracht worden bijgezet door iedereen, ook mensen die niet demonstreren: ‘Elk individu telt en kan een grote impact genereren. Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, minder te vliegen en minder energie te verspillen.’

Het kabinet is minder blij met de actie van de scholieren. VVD-minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zegt dat scholieren ‘op school meer leren dan op het Malieveld'. Minister Arie Slob van Onderwijs zou liever hebben dat scholieren buiten schooltijd demonstreren. De leerplicht gaat voor actievoeren, vindt hij. Of van spijbelen officieel sprake zal zijn vandaag, ligt eraan of scholen de actie aanmerken als ‘aansluitend bij het onderwijsprogramma’ of niet.

Wiebes zegt dat Nederland het klimaatbeleid voor 2020 op orde zal krijgen, maar de wetenschappers zijn het daar niet mee eens. Het Klimaatakkoord voor de jaren 2030 en 2050 voldoet ook nog niet, aldus de brief, die pleit voor een CO2-belasting voor grote bedrijven. ‘Klimaatmaatregelen zijn economisch gezien voordeliger dan de kosten van klimaateffecten.’

In België schaarden meer dan 3.400 wetenschappers zich onlangs achter duizenden scholieren die de straat opgingen voor strengere maatregelen tegen klimaatverandering. In totaal demonstreerden in België tot nu toe zo’n 35.000 leerlingen.

Lees meer over de ‘klimaatspijbelaars’

Greta Thunberg zette als ‘klimaatspijbelaar’ een wereldwijde trend. De scholier gaat niet naar school totdat Zweden de klimaatafspraken van Parijs echt naleeft.

Vlaamse scholier Anuna de Wever over actievoeren: ‘Zo’n bedreiging gaat mij totaal niet beïnvloeden.’

Scholieren liggen nu ook weer niet wakker van het klimaat, leert een rondgang in Overveen en Haarlem. ‘Ons leven zal anders zijn dan dat van onze ouders, maar niet slechter.

In België gingen vorige maand tienduizenden scholieren de straat op. Bewust niet in het weekend - ze spijbelen, om milieumaatregelen te eisen. ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid lijkt de enige manier om met politici in gesprek te komen.’

En lees hier meer over de energietransitie, die in elk Europees land anders wordt aangepakt. Wat typeert de Nederlandse aanpak, en wat doen onze buurlanden anders?

Margriet Oostveen bezocht de koppigste klimaatspijbelaar van Nederland - de tienjarige Lilly Platt. Maar dat woord vindt Platt zelf niet passen - spijbelen doe je namelijk voor je plezier en demonstreren voor het klimaat is een serieuze zaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden