35 rhums, About Elly, Girl With A Pearl Earring

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Kevin Toma
null Beeld Kevin Toma
Beeld Kevin Toma

35 rhums
(Claire Denis, 2008) Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur

Gabrielle kijkt naar Lionel. Lionel kijkt naar Joséphine. Joséphine naar Noé. Minutenlang filmt Claire Denis de gezichten van haar hoofdpersonen. In een bar in een buitenwijk van Parijs dansen ze met elkaar. Gepraat wordt er niet, en dat is ook niet nodig om de onderlinge verhoudingen te doorgronden. Voor Denis zijn beelden belangrijker dan taal, en aan scenariowetten gehoorzaamt ze niet. Hier resulteert dat in een ongekend intiem drama.

About Elly
(Asghar Farhadi, 2009) Zaterdag, Canvas, 23.40 uur

Opvallend moderne Iraanse film van grootmeester Farhadi (A Separation). Modern in de zin dat gegoede dertigers de hoofdrol spelen en de problematiek puur persoonlijk en niet politiek lijkt. De Elly uit de titel is de onderwijzeres van de dochter van een van de drie echtparen die elk jaar voor een korte vakantie Teheran verruilen voor de Kaspische Zee. Een van de zes denkt Elly en een alleenstaande vriend te kunnen koppelen. Wat kabbelend, keuvelend en vrolijk pestend begint, slaat om wanneer Elly verdwenen lijkt.

Girl With a Pearl Earring
(Peter Webber, 2003) Zaterdag, BBC 2, 23.50 uur

Bevroren stills, noemen cineasten het werk van Vermeer, omdat zijn schilderijen de indruk wekken zo tot leven te kunnen komen. Peter Webber gaat verder. Girl with a Pearl Earring oogt als een bewegend, beeldschoon schilderij. Blikvanger is Scarlett Johansson als de dienstmeid van Vermeer, die volgens het scenario model stond voor een van zijn beroemdste schilderijen. Met haar pruilmond en dromerige blik is zij een geloofwaardige muze.

Blijf!
(Lourens Blok, 2011) Zondag, NPO 3, 15.30 uur

Twee 11-jarigen belanden in een avontuurlijke roadmovie. Lieke leest een brief van haar onbekende Brusselse vader en zou best eens naar hem toe willen. Amid duikt onder wanneer zijn Iraanse familie wordt opgehaald om het land te worden uitgezet. De twee smeren 'm. Met een fijn happy end.

Die Wand
(Julian Pölsler 2012) Zondag, ARD, 23.35 uur

De verbijstering van de heldin uit dit apocalyptische solodrama is begrijpelijk. Midden in de bergen komt ze vast te zitten achter een onzichtbare, ondoordringbare muur, met uitzicht op bossen, meren en gletsjers. Pölsler levert met de bewerking van Marlen Haushofers roman een ware tour de force - een zinderende, beklemmende en toch ingetogen film.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden