337 minuten thuisvermaak

Voor wie de vakantieboeken al uit heeft, of gewoon even toe is aan wat anders: dik vijfenhalf uur lees- en kijkplezier.

123 minuten

Tijdschrift


Wherever, 2013, issue 0


11 euro, wherevermag.com


Het is vast met de beste bedoelingen hoor, die ellenlange reisverslagen per mail of op blogs van vrienden, familie en kennissen die een paar maanden met een backpack door Azië trekken. Maar God wat zijn die 'en-toen-en-toen-en-toenverslagen' saaaaai. Ja, de stranden op Bali zijn prachtig - 'zó wit en het water zó blauw' - de buckets met cocktails in Thailand retegoedkoop en die groep Australiërs om je te bescheuren. Maar leuk is het meestal pas écht als je erbij bent.


Gelukkig is er nu het fijn compacte magazine over literatuur, reizen en politiek Wherever, dat het schrijven van mooie reisverhalen onderwijst. Noem altijd de horizon, luidt de eerste les. Ook belangrijk, let op contrasten: politiek en traditie, oud en nieuw, expats en locals. Het maakt niet uit dat anderen het eerder hebben beschreven, jij doet het beter.


De reislustige vrouwen Rawan Hadid en Ruwayna Ghanem bedachten het tijdschrift - dat vanaf nu drie keer per jaar verschijnt - om, naast een lesje mooie reisverhalenschrijven, een podium te bieden voor de reisverhalen van anderen. In de eerste editie trekken we langs Sri Lanka, New York, India en Sevilla. De vormgeving had wat spannender gekund, maar de verhalen zijn lekker geschreven. Toch geldt ook hier: leuk is het pas écht, als je erbij bent.


60 minuten

Internet


thedissolve.com


Na een paar weken warmdraaien op Tumblr is filmwebsite The Dissolve.com eindelijk online. Het broertje van muziekblog Pitchfork biedt naast recensies en nieuwtjes vooral langere stukken over popcornfilms ('vergeten blockbusters'), klassiekers, internationale filmmakers, exposities en meer. Terugkerend onderdeel is de 'film van de week', met meerdere stukken over een al wat oudere film (deze week Woody Allens Zelig). Via 'essentials' - een pagina vergelijkbaar met Pitchforks Best New Music - is in één oogopslag een lijstje vijfsterrenfilms terug te vinden.


81 minuten

DVD


A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman


Regie: Bill Jones, Jeff Simpson, Ben Timlett (2012), A-Film


Een leugenaarsbiografie van een voormalig lid van Monty Python, dat belooft weinig houvast. En inderdaad, animatiefilm A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman is zo anarchistisch als maar wezen kan.


Gebaseerd op de roman A Liar's Autobiography, Volume VI en gebruikmakend van een door de in 1989 overleden Chapman ingesproken audioboek, brengen 14 animatiestudios in 17 sequenties Chapmans deels verzonnen, deels op de werkelijkheid gebaseerde 'biografie' tot leven.


Tussen alle getekende piemelachtbanen, apenstreken en gastoptredens van onder anderen Freud, Oscar Wilde en David Frost, laat Chapman zichzelf nauwelijks in de kaarten kijken. Zijn moeizame relatie met zijn ouders en zijn worsteling met (homo)seksualiteit en drankmisbruik zijn terugkerende thema's, maar hoe Chapman zich er werkelijk bij voelde, wordt nooit helemaal duidelijk. Hij noemt zichzelf niet voor niets een leugenaar.


Het tempo ligt hoog en de afwisseling in animatiestijlen werkt verfrissend, maar zoals dat gaat bij omnibusvertellingen is niet alles even geslaagd. A Liar's Autobiography - waarin ook Pythons John Cleese, Michael Palin, Terry Jones en Terry Gilliam te horen zijn - is een mooi eerbetoon aan Chapman en zijn fantasie, maar voor een definitieve bijschrijving in het Monty Python-canon is het allemaal net even te vluchtig.


73 minuten

YouTube.com


Hans Teeuwen is serieus


Hans Teeuwen schiet bij zijn mediaoptredens altijd direct in zijn cabaretmodus. Met andere woorden: de man is nooit serieus. Een aflevering van Zomergasten (zondag, Nederland 2, 20.20 uur) duurt echter te lang om alleen maar ironisch te zijn en grappen te maken. Hierbij, om in de stemming te komen, drie spaarzame YouTube-fragmenten waarin Teeuwen al eerder zijn serieuze kant liet zien op televisie.


Teeuwen bij Groenteman (1999)

In 1999 werd een jeugdige, kortharige Hans Teeuwen geïnterviewd door Hanneke Groenteman in De Plantage. Een mooi gesprek over ambities, Toon Hermans, zijn extraverte typetjes en de dood van cabaretpartner Roland Smeenk. Bij vlagen ook een geestig interview, bijvoorbeeld als Teeuwen tegen de andere tafelgast, kinderboekenschrijver Dick Bruna, zegt: 'Ik heb uw nieuwe boek in één keer uitgelezen.'


Teeuwen bij de Meiden van Halal (2007)

Beroemd YouTube-fragment dat in 2007 ook nog eens werd uitgeroepen tot het 'TV-moment van het jaar'. Gelegen op een spijkerbed leest Teeuwen drie gesluierde moslimszusjes op glasheldere wijze de les over de islam en de vrijheid van meningsuiting. 'Een belediging is voor sommige mensen een waarheid die ze liever niet willen horen.'


Teeuwen bij Twan Huys (2007)

Ook op de vragen van Twan Huys en een zaal vol studenten in College Tour geeft Hans Teeuwen (voor het grootste gedeelte) serieuze antwoorden. Over Freek de Jonge: 'Freek voert een dapper gevecht met de vergankelijkheid.' Over moralisme in het cabaret: 'Voor mij is het allerhoogste juist om mensen te ontregelen.' Over Teeuwens eigen geloof: 'Ik heb géén idee. Het is een totaal absurde toestand waarin we zitten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden