NieuwsLandbouw

337 melkveehouders onterecht geblokkeerd om ‘kalverfraude’

337 melkveehouders zijn begin dit jaar ten onrechte op slot gegooid vanwege vermeende fraude met kalveren. Zij kunnen een schadeclaim indienen, maakte Landbouwminister Carola Schouten woensdag bekend.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en VoedselkwaliteitBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In totaal mochten 2.106 melkveehouders dit jaar voor langere tijd geen dieren aan- of afvoeren van hun bedrijf, omdat misstanden waren geconstateerd in hun administratie. Door een trucje zouden kalfjes aan verkeerde moeders zijn toegeschreven, waarmee de boer meer dieren kon houden binnen de fosfaatregels.

Na afronding van het onderzoek door het ministerie blijkt dat tegen 75 (van de 2.106) melkveehouders daadwerkelijk vanwege deze ‘kalverfraude’ proces-verbaal opgemaakt kon worden. In de meeste gevallen bleken boeren niet te frauderen, maar hun administratie niet op orde te hebben. 1.439 bedrijven betaalden in totaal voor 2,7 miljoen euro aan naheffingen. Ruim 250 worden nog nader onderzocht.

In maart betuigde Schouten in de Volkskrant spijt dat zij het beeld heeft laten ontstaan dat er sprake was van ‘grootschalige fraude’. Wel blijft ze erbij dat de blokkades noodzakelijk waren en terecht, omdat bijna driekwart van de melkveehouders inderdaad fouten in de administratie hadden. Vanwege diergezondheid en voedselveiligheid hoopt ze ‘dat dit (de blokkades, red.) ook heeft gezorgd voor een beter bewustzijn bij ondernemers van het belang van een juiste registratie’.

Carola Schouten: ‘Soms zeggen ze: ‘U begrijpt het wel, als boerendochter...’ Maar ik ben nu minister’Het pulskor-fiasco, grootschalige mestfraude, schimmige kalverenadministratie. Carola Schouten krijgt het voor haar kiezen als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden