330 miljoen inwoners India bedreigd door extreme droogte

Eén op de vier inwoners in India woont in regio's die geteisterd worden door extreme droogte. In zeker twaalf staten is hongersnood uitgebroken en experts waarschuwen dat de crisis nog zal verergeren als er geen maatregelen worden getroffen.

Een dorpsbewoner in het district Kasjmir, dat door extreme droogte is getroffen. Beeld epa
Een dorpsbewoner in het district Kasjmir, dat door extreme droogte is getroffen.Beeld epa

Greenpeace heeft de Indiase regering deze week opgeroepen om drinkwater tot de hoogste prioriteit te maken, zo schrijft de International Business Times. Op maandag stelde de milieuorganisatie acties voor die de overheid in het land dient te treffen om de situatie onder controle te krijgen. Greenpeace wijst er op dat slechts 5 procent van het bronwater wordt gebruikt voor menselijke consumptie, terwijl 10 procent naar de industrie gaat.

'Dit reflecteert duidelijk de prioriteiten van de overheid. Maar wat nog beangstigender is, is de ongevoeligheid van de autoriteiten naar de toekomst toe. We moeten de realiteit onder ogen zien en zoeken naar meer duurzame manieren voor waterbeheer', zegt Ishteyaque Ahmad, Greenpeace-medewerker voor Duurzame Landbouw tegen IB Times.

Mensen wachten met kommen aan de drinkwaterophaling in de staat Maharashtra. Beeld REUTERS
Mensen wachten met kommen aan de drinkwaterophaling in de staat Maharashtra.Beeld REUTERS

Volgens Ahmad moet het land in eerste instantie werk maken van waterconsumptie: het tegemoet komen aan de nood aan drinkwater is daarbij topprioriteit. Daarbij roept hij de overheid op om de teelt van gewassen te stimuleren die minder water nodig hebben.

'Degenen die zeggen dat een paar goede opeenvolgende moessons de situatie zullen veranderen, zijn ofwel onwetend of proberen te waarheid te verbergen en dat is erg beangstigend', aldus Ahmad.

Een vrouw toont het vervuilde water dat ze te drinken krijgen in Kashmir. Beeld EPA
Een vrouw toont het vervuilde water dat ze te drinken krijgen in Kashmir.Beeld EPA

De organisatie wijst ook op het belang van ecologische landbouw en de nood om de bodem te bemesten met organisch materiaal dat helpt om vocht in de bodem te houden, de temperatuur te matigen en waterconsumptie te minimaliseren.

Ook rioolwater en industrieel afvalwater moet volgens Greenpeace gerecycleerd worden. Grondwater en ondergrondse waterbronnen 'zouden pas de allerlaatste oplossing mogen zijn'.

'Het watertekort moet aangevuld worden met opgevangen regenwater', aldus Ahmad. 'Het waterbeleid moet gebaseerd worden op rechtvaardigheid en duurzaamheid. Diegenen die toestaan dat de exploitatie van grondwater escaleert, vormen niet alleen een groot gevaar voor onze omgeving, maar ook voor India's economische ontwikkeling.'

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden