33 keer The Beatles

'Ik wilde de dieren langzaam laten veranderen in mensen, maar dat ging Disney te ver. Als compromis zijn alle spelers duidelijk als mensen te herkennen.'

Ook in haar succesvolle musicalversie van The Lion King zocht regisseuse Julie Taymor creatieve grenzen op, vertelde ze aan de Volkskrant.

Het flinterdunne verhaaltje van deze spectaculair vormgegeven musical is - niet ongebruikelijk in het genre - een excuus om zo veel mogelijk liedjes en dansjes op te voeren. Voor liefhebbers van The Beatles is Across the Universe zelfs een feestje, want de 33 liedjes die hoofdrolspelers Jim Sturgess en Evan Rachel Wood zingen zijn stuk voor stuk afkomstig van de popband uit Liverpool. Het een en ander begint wanneer fabrieksarbeider Jude (Sturgess) uit Liverpool (jawel!) in de jaren zestig naar Amerika reist om zijn vader te zoeken. Daar wordt hij verliefd op het meisje Lucy (jawel), gespeeld door Wood. Vervolgens ontstaat een Romeo and Juliet-achtige liefdesgeschiedenis, maar het is niet het gedachtegoed van William Shakespeare dat de film voortstuwt. Veeleer zijn het liedjes als Lucy in the Sky with Diamonds en All You Need is Love die de kleurrijke rode draad vormen van deze voorspelbare romance. Want hoe overbekend de liedjes ook zijn, dankzij de subliem vormgegeven scènes, vaak even hallucinant als de experimenteelste Beatlesliedjes, stijgt Across the Universe knap boven de op de loer liggende jukebox-musical uit.


Across the Universe (Julie Taymor, 2007)


RTL 8, 20.30-23.15 uur.


Absence of Malice

(Sydney Pollack, 1981) Filmmaker Sydney Pollack maakte één jaar voor zijn met Oscars overladen komedie Tootsie deze degelijke thriller over een journaliste (Sally Field) wier krantenartikel ertoe leidt dat een zakenman (Paul Newman) ten onrechte van moord wordt beschuldigd. Romantiek en complottheorieën gaan daarop hand in hand. Newman ontving een Oscarnominatie voor zijn rol.


ARD, 0.20-2.13 uur.


Faustrecht der Freiheit

(Rainer Werner Fassbinder, 1975) Wanneer de goeiige Fox, gespeeld door regisseur Fassbinder zelf, de loterij wint en vervolgens valt voor de charmes van een rijkeluiszoon, graaft hij een film lang zijn eigen ondergang. Faustrecht der Freiheit is een donkere, taaie film van de op 37-jarige leeftijd overleden Fassbinder; de slotscène is een morbide vooruitblik op het noodlot dat de filmmaker zeven jaar later trof.


Arte, 0.55-2.55 uur.


Infamous

(Douglas McGrath, 2006) Onterecht staat Infamous in de schaduw van Bennett Millers Capote uit 2005. Goed, beide films vertellen weliswaar over dezelfde levensfase van schrijver en journalist Truman Capote (1959-1965), de periode vlak voor hij zijn befaamde moordverhaal In Cold Blood schreef, maar het blijft pijnlijk om te zien hoe hard Infamous flopte aan de kassa. In Capote wordt de flamboyante journalist in kwestie gespeeld door Philip Seymour Hoffman (die daarvoor een Oscar kreeg), in Infamous door Toby Jones (niet eens genomineerd), terwijl beide acteerprestaties elkaar nauwelijks ontlopen. De film verdient, kortom, meer krediet, ook al is de verklaring voor de lauwe ontvangst eenvoudig: Infamous verscheen een jaar later in de bioscoop; hoogstwaarschijnlijk was het publiek Capote-moe. En dat terwijl Infamous eigenlijk de beste van de twee is. Een belangrijk verschil: regisseur McGrath zet hoger in op het bruisende societyleven waarin Capote zich bevond, en maakt daarmee - ook al gaat het hier om details - een meer speelse, dynamische en kleurrijke film, die Capote vanuit meerdere perspectieven belicht.


BBC 1, 1.05-3.05 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden