320 mln extra voor wijken Vogelaar

Echt nieuw geld, bezweert het ministerie...

den haag Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) heeft 320 miljoen euro extra gekregen om te investeren in de veertig zogenoemde prachtwijken. Betrokkenen op het ministerie van VROM en in het kabinet bezweren dat het gaat het om extra, nieuw geld. Hiermee is Vogelaars wijkaanpak voorlopig veiliggesteld.

Wethouders van gemeenten met Vogelaarwijken reageerden dit weekeinde positief. ‘Als het klopt, kan ik van start’, zegt de Haagse wethouder Norder. Schrijer (Rotterdam): ‘Dit is goed nieuws. Hier zaten we met z’n allen op te wachten.’

Die wijkaanpak hing aan een zijden draad doordat de wethouders van de vier grootste gemeenten (G4) weigerden overeenkomsten (‘charters’) met het Rijk te ondertekenen zolang het kabinet zelf geen extra investeringen deed. Ongeveer de helft van de veertig Vogelaarwijken ligt in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag, en grofweg driekwart van het totale budget is daarvoor bestemd.

De nieuwe geldstroom verandert de situatie. ‘Als het inderdaad om rond de driehonderd miljoen euro gaat, is dat een aardig bedrag’, reageert de Haagse wethouder Norder. Norder sloot een veelomvattende overeenkomst met de plaatselijke woningcorporaties voor het opknappen van de achterstandswijken. Maar hij berekende dat hij nog een financieel gat heeft. De corporaties zetten bijvoorbeeld wel de gebouwen neer voor nieuwe centra voor Jeugd en Gezin, maar de overheid zal het personeel moeten betalen.

Den Haag incasseert ongeveer tien procent van het totaal aan bedragen dat naar de landelijke wijkaanpak vloeit. Norder berekent dat hij met zijn deel van een bedrag van rond de driehonderd miljoen ‘anderhalf tot twee jaar’ vooruit kan. ‘Dit is een begin.’

Schrijer noemt de berichten ‘bemoedigend’. Vooral het feit dat het om genoeg geld lijkt te gaan om de gaten voor de eerste twee jaar te dichten, noemt hij ‘positief’. Het geeft voldoende lucht om de volgende stappen in de onderhandelingen voor te bereiden.

Zo staan er vanaf 2010 door het vorige kabinet afgesproken bezuinigingen op stapel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.