32 opleidingen in hoger onderwijs ondermaats

De kwaliteit van onderwijs is bij 28 wetenschappelijke en 4 HBO-opleidingen ondermaats. Dit blijkt uit een rapportage van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO, dat toezicht houdt op het niveau van onderwijs.

redactie
Nieuwe studenten staan in de rij om zich in te schrijven voor de UIT-dagen, de introductieweek in Utrecht. Beeld anp
Nieuwe studenten staan in de rij om zich in te schrijven voor de UIT-dagen, de introductieweek in Utrecht.Beeld anp

De matige beoordeling werd gegeven voor het eerste half jaar. Dat is evenveel als in heel het jaar 2013. 'Aan de universiteit gaat veel aandacht uit naar onderzoek', stelt NVAO-voorzitter Anne Flierman. 'Dat onderzoek is heel goed, maar ook het wetenschappelijk onderwijs moet op topniveau blijven. Daarom is er bij de universiteiten meer bestuurlijke aandacht voor onderwijs nodig.'

Vooral in de hoek van de geesteswetenschappen blijft het niveau achter, bijvoorbeeld bij geschiedenis, mediastudies en kunst en cultuur.

In juni liet de NVAO weten dat het niveau van zeker 26 universitaire opleidingen onvoldoende is. De betreffende universiteiten hebben twee jaar gekregen om hun zaken op orde te krijgen.

De NVAO oordeelt elke zes jaar in opdracht van het ministerie van OCW of opleidingen goed genoeg zijn om geldige diploma's te mogen uitreiken.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden