32 Nederlanders gesneuveld in Irak en Syrië

Van de 190 Nederlanders die naar Irak en Syrië zijn afgereisd om mee te vechten voor de jihad of een nieuw leven op te bouwen, zijn er tot dusver 32 omgekomen. Ook zijn er 35 teruggekeerd, meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

redactie
Iraakse strijders in de stad Karbala na een overwinning op IS. Beeld anp
Iraakse strijders in de stad Karbala na een overwinning op IS.Beeld anp

De meeste Nederlanders sluiten zich aan bij Islamitische Staat (IS). Een klein deel strijdt mee met Jabhat al-Nusra of een andere terroristische groepering, aldus ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie).

Eerder dit jaar bleek dat er al meer dan veertig Nederlandse vrouwen zijn afgereisd om in het kalifaat van Islamitische staat te leven, waar ze ook kinderen hebben. De kinderen worden daar op heel jonge leeftijd getraind en ondergedompeld in een gewelddadige ideologie.

Volgens AIVD-baas Rob Bertholee vertrekken gezinnen met kinderen, maar nemen ook alleenstaande vrouwen hun kroost mee. De helft van de kinderen is in het kalifaat geboren. 'Ze groeien daar op en leren mensen om te brengen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is', zei Bertholee in april.

Helemaal zeker van het dodental is de AIVD niet. Soms melden Nederlandse jihadistische bronnen dat er weer een broeder 'martelaar' is geworden, zonder dat dit kan worden geverifieerd. Bekend is dat IS-strijders weleens hun dood in scène zetten. Wel is de AIVD 'vrij overtuigd' van de getallen die hij brengt. 'We hebben meerdere bronnen, krijgen onder andere ook informatie van andere diensten', aldus Bertholee. Alleen na een dna-test kan met honderd procent zekerheid worden gezegd dat een strijder dood is.

'Ze gaan in pak met aktetas naar het werk, en even later zijn ze op weg naar Syrië.'

De machteloosheid spat er in Gouda en Utrecht vanaf, schrijft Janny Groen in haar reportage over Marokkaanse ouders.

Zijn jihadisten geestesziek?

Meer dan de helft van de Syriëgangers heeft psychische problemen, meldden veel media eerder deze maand. Op het onderzoek dat aan deze bewering ten grondslag lag valt heel wat af te dingen, ontdekte Jennie Barbier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden