31 partijen op het stembiljet; kritiek vanuit nieuwe partijen op gemeenten

Van de 81 partijen die zich hadden ingeschreven voor de verkiezingen, zijn er volgens de Kiesraad vijftig afgehaakt. Daarmee is een alternatief stembiljet, dat aan meer dan de traditionele 32 partijen plaats biedt, niet meer nodig. De partijen die nog niet in alle twintig kieskringen genoeg steun hebben verzameld, kunnen dit tot vrijdag 15 uur doen.

Een van de kopstukken van de partij Jezus Leeft. Beeld anp
Een van de kopstukken van de partij Jezus Leeft.Beeld anp

Nieuwe politieke partijen bekritiseren gemeenten vanwege de manier waarop zij omgaan met de ondersteuningsverklaringen voor de Tweede Kamerverkiezingen. In sommige gemeenten moesten inwoners een afspraak maken om een handtekening voor een partij te zetten, bijvoorbeeld omdat de verantwoordelijke ambtenaar ziek thuis zat en hij als enige over de procedure was geïnstrueerd.

'Ik heb drie verkiezingen meegemaakt, maar er zijn nog nooit zo veel problemen geweest als nu', zegt Hero Brinkman, oud-PVV-Kamerlid en lijsttrekker van de Ondernemerspartij. 'Dat gemeenten het moeilijk hebben doordat de regering van alles op hun bordje gooit, snap ik. Maar het is van groot belang dat iedereen die dat wil op elk moment een partij kan steunen op het gemeentehuis.'

Tekst loopt door onder graphic.

De Ondernemerspartij hield de afgelopen twee weken op Twitter bij welke problemen zich voordeden bij het behandelen of innemen van de steunverklaringen. Onder meer in Den Bosch, Zaanstad, Almere, Purmerend, IJsselstein en Schouwen-Duiveland ging het volgens Brinkman mis. 'Sommige ambtenaren hebben geen idee hoe ze met die verklaringen moeten omgaan, terwijl gemeenten vooraf zijn geïnformeerd.'

Bij Artikel1 van Sylvana Simons en de Partij voor de Niet-Stemmers kwamen soortgelijke klachten binnen. 'Mensen vertellen ons dat gemeenten verkeerd stempelen, de procedure niet kennen of mensen hebben weggestuurd', aldus Ian van der Kooye, campagneleider van Artikel1.

Drie gemeenten vroegen ten onrechte geld voor het in behandeling nemen van ondersteuningsverklaringen, zegt Peter Plasman, advocaat en lijsttrekker van de Partij voor de Niet-Stemmers. Rotterdam, Amersfoort en de gemeente Westland rekenden volgens hem 11,50 euro aan leges, omdat de ambtenaar in kwestie de verklaring aanmerkte als de legalisatie van een handtekening.

Amersfoort en de gemeente Westland hebben volgens Plasman hun fout toegegeven. Dit doet desgevraagd ook Rotterdam. 'Er is sprake geweest van een eenmalige vergissing. De ambtenaar had gewoon moeten doorverwijzen naar zijn collega's die de steunverklaringen in behandeling nemen', aldus woordvoerder Maarten Molenbeek. Als de steunverklaarder het geld heeft betaald, krijgt hij dit 'natuurlijk' van de gemeente terug.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt niet van de problemen te weten, hoewel onder meer de Ondernemerspartij de VNG er via Twitter op attendeerde. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gemeenten in een brief op het hart gedrukt zich goed voor te bereiden en steunverklaarders 'correct' te helpen: 'Enige wachttijd is acceptabel, maar het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat kiezers worden weggestuurd met de boodschap dat zij eerst een afspraak moeten maken, of dat zij op een later moment terug moeten komen.'

De meeste partijen zijn te spreken over de manier waarop gemeenten omgaan met de steunverklaringen. Onder meer in Rotterdam en Amsterdam zijn permanent twee loketten open om steunverklaringen in te nemen. Rotterdam denkt dat het drukker aan de gemeentelijke balies is dan bij vorige verkiezingen, mede doordat zich meer partijen dan ooit hebben ingeschreven.

Af en toe is het dringen en moeten mensen op hun beurt wachten, vertelt Rob Kalse, programmamanager verkiezingen van de gemeente Amsterdam: 'Soms komen ze met dertigen, veertigen tegelijk binnen. Een groep van zestig man wilde met z'n allen tekenen voor Denk op het stadsdeelkantoor in Nieuw-West. Dan kan het even duren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden