307 moties op één dag
DEN HAAG - Opeens is de Tweede Kamer een besluitenmachine zonder weerga. Immers, nog twee uur en het is kerstvakantie. Tijd dus om in een razend tempo het stuwmeer van 307 moties en amendementen erdoorheen te jassen. Het is het daverende slotakkoord van een recordjaar: nooit eerder werden zo veel moties ingediend als in 2011.
Op een normale vergaderdag zit de publieke tribune vol en is de Kamer leeg, op een paar debatterende, gespecialiseerde Kamerleden na. Donderdagavond is het andersom: een nagenoeg volle Kamer en een handvol belangstellenden op de tribune. Uitgerekend op het moment waarop het parlement kan laten zien waartoe het op aarde is: hand opsteken. En dat dan ruim driehonderd keer.
'Aangenomen', zegt Kamervoorzitter Verbeet tegen het deels op de lange baan schuiven van de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Wapens exporteren naar Egypte mag ook niet. Chronisch zieken moeten worden ontzien. En Nederland mag bijna 14 miljard euro overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds ter verlichting van de eurocrisis.
Minstens één lid van het kabinet moet bij de stemmingen aanwezig zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is deze eer te beurt gevallen, kennelijk onvrijwillig. 'Het kost wat telefoontjes, maar dan heb je ook wat', zegt Verbeet.
Rosenthal ziet een meerderheid van de handen omhoog gaan voor carnavalsverenigingen en bejaardentehuizen. Die mogen minder auteursrecht betalen als ze plaatjes draaien. Verder is de toekomst van de Kindertelefoon veiliggesteld. En dankzij de PVV krijgt een aantal SP-amendementen een meerderheid om in totaal 5,7 miljoen euro meer aan internationale noodhulp te geven.
Vooral over de begrotingen van alle ministeries wordt op zo'n laatste dag voor Kerst gestemd. Nog één keer kunnen Kamerleden geld van de ene naar de andere begrotingspost schuiven. Soms lukt dat, zoals het PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi en CDA'er Ger Koopmans. Zij weten op de Landbouwbegroting 640 duizend euro vrij te spelen om eindelijk iets te doen voor schaapskuddes waar bijzondere rassen deel van uitmaken.
Meestal lukt het niet, zeker niet als Kamerleden geld willen schuiven tussen posten die niets met elkaar te maken hebben. Nee, zegt de Kamer tegen Ineke van Gent van GroenLinks die de 300 duizend euro voor de verbetering van de 'toch al uitstekend functionerende' website van het Koninklijk Huis had willen besteden aan de rioolzuiveringsinstallatie van Bonaire. En die drie ton, zo geeft de Kamer te verstaan aan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, gaan we ook niet besteden aan onderzoek naar alternatieven voor dierproeven.
Maar treinreiziger en ChristenUnie-leider Arie Slob moet het grootste verlies nemen. Ondanks zijn langdurige strijd gaat het niet gebeuren dat de intercity tussen Amersfoort en Apeldoorn voortaan ook stopt op station Barneveld-Noord. 'Het amendement Slob', zegt Verbeet: 'Verworpen.'
undefined