300, Starter for 10, Mud

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

300. Beeld
300.Beeld

300 (Zack Snyder, 2006)
Veronica, 22.30-00.50 uur

Voor sommige historici en classici een gruwel, de verfilming van Frank Millers stripboek 300 uit 1998. Begrijpelijk, want de film van Zack Snyder (Dawn of the Dead, Man of Steel) doet de geschiedenis, voor zover bekend, bepaald geweld aan. Hij gaat volledig over de top in de verheerlijking van de veronderstelde cultuur van de spreekwoordelijke ruige en geweld verheerlijkende gemeenschap.

Het verbeelde verhaal is dat van de legendarische strijd die een klein leger onder leiding van koning Leonidas voerde in de slag bij Thermopylae, waar ze zich onder hun motto 'nooit terugtrekken, nooit overgeven' de dood in vochten. Ze ontmoetten er een oneindig veel groter leger van de Perzen onder leiding van Xerxes. Het in woorden beleden doel van de Spartanen was de wereld te behoeden voor de barbarij van de Perzen, maar in de film lijken de driehonderd man onder leiding van Leonidas een redeloze bende, voortgedreven door de roes van een heftige drug.

Je kunt zodoende inhoudelijk veel aanmerken op 300 - het woord fascisme valt in de kritiek niet ten onrechte - maar de manier waarop Snyder en zijn computer- en special-effectscrew het stripboek hebben omgezet naar filmbeelden is op een akelige en duistere manier overrompelend fraai. De met de computer gegenereerde beelden, waarin de massaliteit en de aard van de vermaledijde Perzen uitvergroot worden, passen naadloos in de echte opnamen die grofkorrelig en donker van kleur zijn. De speren en zwaarden doorklieven dat het een lust is, de hoofden vliegen in het rond, de fonteinen van bloed zijn niet te stelpen. 300 is pure strip.

Starter for 10 (Tom Vaughan, 2006)
BBC 2, 00.20-01.50 uur

Luchtige film naar de autobiografische debuutroman die Engelsman David Nicholls schreef over zijn tijd als student Engels in Bristol. Brian (James McAvoy), een slimme jongen van eenvoudige komaf, is in Starter for 10 zijn alter ego en twijfelt tussen twee romantische opties. Zal hij kiezen voor het rijke, blonde meisje of voor zijn slimme donkerharige vriendin? Starter for 10 is weliswaar een pretentieloze Britse komedie maar geeft toch ook een aardig beeld van de jaren tachtig, met veel fijne muziek van onder meer The Cure, Style Council en Tears for Fears.

Mud (Jeff Nichols, 2012)
Film 1 Spotlight, 20.30-22.35 uur

Dezer dagen opvallend aanwezig in Cannes als hoofdrolspeler in de nieuwe film van Gus Van Sant: superster Matthew McConaughey (Interstellar, Dallas Buyers Club). Drie jaar geleden was hij nog druk doende zijn romkomimago kwijt te raken - die drang is wel een beetje af te zien aan zijn spel als titelpersonage in Mud, die vanavond wordt uitgezonden als deel van een Reese Witherspoon-avond. Zij is in dit broeierige drama zijn ex; de twee hebben een gecompliceerd verleden en zijn gescheiden van elkaar op de vlucht voor politie en andere belagers.

Twee jonge jongens treffen Mud in zijn schuilplaats, wat een reeks ontwikkelingen in gang zet die niet alleen spanning in zich bergen. Mud is met nadruk ook het portret van een gemeenschap aan de rand van de maatschappij; de film is opgenomen in de natuur rond de White River in Arkansas (VS). Die locatie steelt de show, waar de acteurs zichtbaar moeite hebben met het rammelende scenario.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden