'30 miljoen euro voor misbruikslachtoffers Rooms-Katholieke Kerk in Nederland'

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft in de afgelopen jaren ruim 29 miljoen euro aan smartengeld uitgekeerd aan slachtoffers van seksueel misbruik. Dinsdag zijn de laatste gesprekken geweest met slachtoffers die zich hadden gemeld. Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK heft zichzelf naar verwachting in april 2017 op.

Wim Deetman. De commissie-Deetman heeft een onderzoek gedaan naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk. Beeld anp
Wim Deetman. De commissie-Deetman heeft een onderzoek gedaan naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk.Beeld anp

Het bestuur kondigde dinsdag aan dat het in het voorjaar met een uitgebreid eindverslag komt over de hele onderzochte periode. Het verwacht dat het bedrag na afhandeling van alle zaken zal zijn opgelopen tot zo'n 30 miljoen euro.

De klachtencommissie heeft uiteindelijk ruim 1400 zaken afgerond, na zittingen waarbij het slachtoffer in de meeste gevallen aanwezig was. Bijna duizend klachten zijn geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard. In veel van de andere gevallen was er onvoldoende bewijs. De R.K.-Kerk wil ook deze groep alsnog genoegdoening en compensatie bieden.

'Opeens pakte hij mijn hand en ging daarmee onder zijn pij'

Broeder Delphinus nam de jongen mee uit fietsen langs de boeren. Een eer, tot de priester hem ging betasten. Omdat hij nu de enige klager is, kreeg hij geen erkenning.

100.000 euro

Als hun klacht gegrond wordt verklaard, kunnen slachtoffers om financiële compensatie vragen. Afhankelijk van de ernst van het seksueel misbruik kan dat bedrag oplopen tot 100.000 euro. In deze categorie van het zwaarste misbruik vallen 318 slachtoffers.

Vanaf het moment dat de stroom meldingen op gang kwam, in voorjaar 2010, hebben zich 3678 mensen gemeld. Het Platform Hulpverlening benadert na afloop van de procedures alle slachtoffers opnieuw om te kijken of aan de hulpvraag is voldaan. Dat neemt nog zeker enkele maanden in beslag.

'Mijn ouders zeiden: dat doen nonnen niet'

Seksueel misbruik in de katholieke kerk wordt vaak met jongens geassocieerd. Anneke getuigde over haar ervaringen in het levensverhalenproject, dat vrouwelijke slachtoffers een stem moet geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden