30 maanden cel voor pgb-fraude

De rechtbank in Lelystad heeft Samantha S. vrijdag veroordeeld tot dertig maanden celstraf wegens fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's) en grootschalig witwassen. Het Openbaar Ministerie had vier jaar geëist.

JET BRUINSMA

AMSTERDAM - Van 2005 tot eind 2010 was S. eigenaresse van het bedrijf Ansa, een instelling voor begeleid wonen in Lelystad. Volgens de rechtbank staat vast dat zij aanvraagformulieren voor zorg voor tientallen bewoners heeft vervalst door bewoners blanco formulieren te laten ondertekenen, waarop zij later veel meer zorg aanvroeg dan nodig was. De bewoners moesten haar machtigen om de pgb's te innen. Vervolgens stak zij het geld grotendeels in eigen zak. De opbrengst werd door haar en haar echtgenoot Jack S. witgewassen door de aanschaf van huizen, auto's, en sieraden.

'Een zware tegenvaller', reageerde Peter Plasman, de raadsman van S.. 'Mijn cliënte heeft niet handig geopereerd, maar van oplichting op grote schaal is geen sprake. Wel van ruimhartig ondernemerschap.'

S. , een professioneel maatschappelijk werkster, kreeg ook een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd. Hoewel zij al liet weten nooit meer in de zorg te zullen werken, wil de rechter dit verbod voor de zekerheid toch achter de hand houden.

Volgens de rechtbank heeft S. door de fraude ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat kwetsbare cliënten moeten kunnen hebben in de hulpverlening. Daarmee heeft ze het fundament van het pgb aangetast.

Echtgenoot Jack S. werd conform de eis van de officier van justitie veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden wegens het medeplegen van witwassen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden