30-jarige studie: de pil vermindert menstruatiepijn

Anticonceptiepillen, die zowel oestrogeen als progesteron bevatten, verlichten soms de pijn van vrouwen die last hebben van hun menstruatie. Dat wijst een nieuwe Britse studie uit die over 30 jaar werd uitgevoerd.

© THINKSTOCK

Volgens het onderzoek, waarover de BBC bericht, kampt meer dan de helft van de vrouwen met de zogenaamde aandoening dysmenorroe. Daardoor hebben ze last van krampen en pijn als ze ongesteld zijn. De Scandinavische studie wijst uit dat vrouwen die de pil gebruiken minder pijn hebben tijdens die periode. Orale anticonceptie wordt momenteel niet officieel voorgeschreven om de pijn te verlichten.

De onderzoekers, van de Sahlgrenska Academy aan de Gothenburg University, volgden honderden 19-jarige meisjes, van wie een aantal vanaf 1981, een aantal vanaf 1991 en een aantal vanaf 2001. De vrouwen kregen vragen over hun gezondheid voorgelegd.

Verschillen in pijn
Na vijf jaar werd opnieuw contact met hen opgenomen om te zien of er iets veranderd was. Volgens dr. Ingela Lindh, die de studie leidde, verschilde de pijn bij vrouwen significant, en was dat 'afhankelijk van het gebruik van gecombineerde anticonceptiepillen'.

Het bleek wel lastig om het verschil in pijn te bepalen. Gemiddeld werd gesproken van een verandering van 'ernstige', naar 'matige' pijn, bij een derde van de vrouwen in de groep die anticonceptiepillen gebruikte.

Volgens dr. Lind moet de impact van een pijnlijke menstruatie niet onderschat worden. Deze komt regelmatig voor, vooral bij jonge vrouwen, zo stelt ze. Van die groep jonge vrouwen zou 50 tot 75 procent kampen met serieuze klachten.

Ziekteverzuim
'Het heeft een groot effect op het leven van deze vrouwen, het veroorzaakt regelmatig ziekteverzuim op school en werk, en beïnvloedt hun dagelijkse activiteiten een paar dagen per maand.' De onderzoekster betoogt dat een goede bestrijding van menstruatieklachten daarom een winst op zou leveren voor zowel de vrouwen als de maatschappij.

Een ander Amerikaans onderzoek suggereert dat de aandoening in de VS jaarlijks zo'n 600 miljoen werkuren kost. Maar pogingen om een link tussen de pil en menstruatiepijnen wetenschappelijk aan te tonen zijn tot nu toe vruchteloos gebleken.

Op dit moment ondersteunt de European Medicines Agency, die toezicht houdt op medicijnvoorschriften in heel Europa, niet dat anticonceptiepillen kunnen worden voorgeschreven om menstruatiepijn te behandelen. Een dokter die dat wel doet, lapt dus de officiële voorschriften aan zijn laars.

Dr. Lindh hoopt dat de nieuwe informatie uit haar studie wordt meegenomen in overleg over het gebruik van anticonceptie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.