3 miljard bezuinigen nog niet genoeg voor Deutsche Bank

Deutsche Bank gaat nog dieper in de kosten snijden dan eerder aangekondigd. De grootste bank van Duitsland wil bijna eenderde van haar bezittingen verkopen om haar kapitaalbuffers te verbeteren.

AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Anshu Jain en zijn rechterhand Jürgen Fitschen maakten dat dinsdag in Frankfurt bekend. Het saneringsprogramma moet ertoe leiden dat de bank vanaf 2015 jaarlijks 4,5 miljard euro aan kosten bespaart. Om dit doel te bereiken zullen nog meer arbeidsplaatsen worden geschrapt dan de ontslagen die in juli al waren aangekondigd. Jain noemde echter geen nieuw getal.


De reorganisatie gaat 4 miljard euro kosten. De kostenreductie is ambitieuzer dan de sanering die eerder was aangekondigd en die een jaarlijkse besparing van 3 miljard euro zou opleveren. De bank wil onder meer besparen op ict, de juridische afdelingen en de dure vestigingen in Londen en New York. De grootste klappen vallen bij de investeringsbank, vroeger de grote winstmaker, maar nu het zorgenkind.


Jain en Fitschen staan onder zware druk van aandeelhouders en toezichthouders om de kapitaalbuffers te versterken. Deutsche Bank heeft in vergelijking met andere banken erg weinig kapitaalreserves. De nieuwe bankenregels vereisen dat de bank hier snel iets aan doet. Deutsche Bank pakt het probleem aan door 135 miljard euro aan relatief 'riskante' bezittingen apart te zetten en de komende vijf jaar geleidelijk te verkopen. Eenderde van deze portefeuille, ter waarde van 45 miljard euro, wil Deutsche Bank al voor maart 2013 van de hand doen.


Het tweemanschap aan de top past ook het bonusbeleid aan. De 150 hoogste managers bij de bank moeten voortaan vijf jaar wachten op hun bonus. Tot nu toe kregen ze die in diverse termijnen binnen drie jaar uitgekeerd. Volgens Jain vragen de magere bedrijfsresultaten van de laatste jaren om een bescheidener bonusbeleid. Dat de managers langer op hun bonus moeten wachten, moet ervoor zorgen dat zij bij hun beslissingen het langetermijnbelang van de bank beter in het oog houden. Deutsche Bank gaat echter niet zo ver een maximum in te stellen voor bonussen. Wel moeten de managers in de toekomst hun bonus inleveren als de bank verlies lijdt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.