3-jaarsrente Italië laagst sinds oktober 2010

Italië heeft dinsdag de beoogde 3,5 miljard euro opgehaald met een veiling van 3-jarige staatsobligaties en betaalde daarop de laagste rente sinds oktober 2010. Veilingen van 7- en 11-jarige staatsobligaties brachten nog een 1,5 miljard euro op.

E Beeld Thinkstock
EBeeld Thinkstock

De gemiddelde rente op de lening die in juli 2015 afloopt daalde van 2,86 procent bij een veiling in oktober tot 2,64 procent. De vraag was 1,5 keer zo groot als het aanbod, iets minder dan de ratio van 1,7 procent bij de vorige veiling.

Met de opbrengst van de veilingen heeft Italië zijn huishoudboekje voor circa 95 procent op orde. Het land verwacht over geheel 2012 in totaal 465 miljard euro op te halen met staatsleningen.

Duitsland
Ook Duitsland zette woensdag een staatslening in de markt. Het land haalde ruim 4,3 miljard euro op met een 2-jarige lening waarop geen rente wordt uitgekeerd.

Dat beleggers Duitsland nog altijd als veilige haven zien, werd onderstreept door de negatieve gemiddelde rente bij de veiling, van 0,02 procent. Bij de vorige vergelijkbare veiling in augustus legden de Duitsers geen geld toe op de lening en was de gemiddelde rente 0 procent. De vraag was dit keer 1,9 keer zo groot als het aanbod. In augustus was de ratio nog 1,5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden